Японската сонда е направила снимки на астероида от височина на птичи полет

Содната 'Хаябуса-2' е направила снимки на астероида Рюгю от височина 930 м на повърхноста и е изследвала структурата на гравитационното поле. Снимките и данните са публикувани на сайта на JAXA.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[09-08-2018] Японската сонда е направила снимки на астероида от височина на птичи полет
Содната 'Хаябуса-2' е направила снимки на астероида Рюгю от височина 930 м на повърхноста и е изследвала структурата на гравитационното поле. Снимките и данните са публикувани на сайта на JAXA.

Автоматичната станция 'Хаябуса-2' бе изведена в космоса в началото на 2014 за изучаване и вземане на проби от астероида Рюгю.
Японската сонда достигна целта си в началото на юни 2018 и започна продължителна процедура на спиране и сближаване с астероида. Формата на астероида се 'променяше' в процеса на приближаване с небесното тяло и повишаване на качеството на снимките.
"Хаябуса-2" официално пристигна около Рюгю в началото на юли и остана на 20 км от повърхноста на астероида. През следващите няколко седмици , сондата включваше и диагностицираше своите научни инструменти , а същото изучаваше формата и физическите свойства на Рюгю.
През изминалата седмица, сондата проведе серия маневри , които отначало я изведоха на 6км от повърхноста , след което последва спускане , което бе необходимо за измерване на силите на гравитационното поле на астероида.
На 7 август ,сондата 'Хаябуса-2' е направила 'гмуркане' при което се е спуснала до 851 м от повърхноста , след което сондата е включила двигателите и се е върнала на предишната орбита. Благодарение на тази маневра , камерита са направили снимки с разрешение около 50 см на пиксел.
Данните събрани от това гмуркане и връщането на предишната траектория , ще помогнат на учените да разберат как е устроено гравитациннното поле на Рюгю и колко силно влияе на 'Хаябуса' и други околни обекти. А също така ще помогне на японските планетолози да разберат как са устроени недрата на астероида и има ли там големи празнини.
[РИА Новости]прочетена[127] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft