Учени от Русия и САЩ са намерили причината порди която много комети имат форма подобна на гиричка

Група учени от Русия и САЩ са изяснили причината поради която много комети имат форма на гиричка. Специалистите са стигнали до извода , че това е резултат от сублимацията на леда и други летливи вещества, намиращи се в кометите. В изследването са участвали сътрудници от Института по приложна астрономия към РАН - Дмитрий Вавилов и Юрий Медведев , а също така Сигфрид Егглем ( Вашингтонски университет ) и Павел Затитски (Санкт-Петербугски държавен университет )

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[09-02-2019] Учени от Русия и САЩ са намерили причината порди която много комети имат форма подобна на гиричка
Група учени от Русия и САЩ са изяснили причината поради която много комети имат форма на гиричка. Специалистите са стигнали до извода , че това е резултат от сублимацията на леда и други летливи вещества, намиращи се в кометите. В изследването са участвали сътрудници от Института по приложна астрономия към РАН - Дмитрий Вавилов и Юрий Медведев , а също така Сигфрид Егглем ( Вашингтонски университет ) и Павел Затитски (Санкт-Петербугски държавен университет )Както е разказал за ТАСС Дмитрий Вавилов, те са се опитали да обяснят странната форма на известната комета 67Р/Чурюмов-Герасименко, открита от съветски астрономи в края на 1960те. През 2014, международния космически апарат 'Розетта' достигна кометата и предаде снимки с високо качество от този космически обект , който по форма напомня за гиричка , във вида на две сфери съединени посредата. Това стана сензация в научния свят и предизвика буря от спорове и бяха изказани многочислени обяснения за тази странна форма - срастване на две протокомети , разрушаване на кометата в резултат на сблъсък с други обекти , и други версии.
"Работата е в това , че пет от седем комети , изображенията на които бяха получени , по форма се оказаха неизпъкнали и напомнят гирички по един или друг начин- нима е толкова често явлението да се блъскат с други обекти или да се срастват две протокомети. Данните от мисията 'Розетта' показват , че материала в областа на съединението при кометата Чурюмов-Герасименко, се изпарява по активно. Този факт навежда на мисълта , че първоначално сферичните комети на повърхноста си имат достатъчно дебела кора от не летлив материал. Ние построихме 3D-модел , който показва, как се променя формата на кометата с времето в зависимост от нейното въртене. В болшинството случаи кометата отначало се разтегля, и поради това в областа на ' талията ' по летливите вещества се оказват по близко до повърхноста , което в последствие води до образуването на не изпъкнали форми на кометните ядра , напомнящи гиричка" е пояснил Вавилов.
Той е отбелязал , че откритието засяга не само кометата Чурюмов-Герасименко и има по широко значение. Това моделиране обяснява , защо много от известните комети имат такива странни за Слънчевата система форми. Освен това, изследването отговаря на един въпрос който отдавна интересува астрономите- защо като цяло , кометите имат по разтеглена форма от астероидите.
"Смята се , че в момента основната маса кометни ядра е съсредоточне на периферията на СЛънчевата система , но под действието на различни гравитационни сили от големите планети , част от тях променят своите орбити и прониквт в околностите на Слънцето , е казал Вавилов. - Кометите , за разлика от астероидите , основно се състоят от летливи вещества ( воден лед ) , и при приближаването към Слънцето вешеството започва да се изпарява , което променя размерите и формата на обекта. Колкото повече е осветена една част от кометата , толкова по бързо ще се изпарява веществото от нея. Според нашите модели , отначало кометата се разтегля, ефект който не се наблюдава при астероидите, а след това в зависимост от началните характеристики и еволюцията на въртенето първоначално сферичните комети приемат разлини 'неправилни' форми"
[ИтарТасс]прочетена[85] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft