Наса публикува снимка на Земята и Луната от орбитата на Марс

НАСА представи изображение на Земята и Луната , направено от апарат , на орбита около Марс. Комбинираната снимка е достъпна на сайта на НАСА.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[09-01-2017] Наса публикува снимка на Земята и Луната от орбитата на Марс
НАСА представи изображение на Земята и Луната , направено от апарат , на орбита около Марс. Комбинираната снимка е достъпна на сайта на НАСА.

На изображението , в частност може да се забележи Австралия и окенаните около нея. Луната , по сравнение с първоначалите снимки е направена по ярка. Мащабите на разстоянията между небесните тела , както и техните относителни размери са съхранени.
На снимката , Луната изглежда по-близо до Земята , което е свързано с момента на заснемането. Снимките са направени , когато Земята се е намирала на въображаемата права между Луната и Марс.
Изображението е монтирано от няколко снимки , направени на 20 ноември 2016 от научния инструмент HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment) от орбиталния апатат MRO (Mars Reconnaissance Orbiter), когато разстоянието между Марс и Земята е било 205 млн км . Снимките са направени с цел калибровка на HiRISE .
В момента на орбита около Марс се намират шест станции. Три от тях са американски : Mars Odyssey (от 2001 г), MRO (от 2006 г) и MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN, от 2014 г); две европейски: Mars Express и Trace Gas Orbiter (като при последната има руско участие) и една индийска — Mangalyaan.
[www.lenta.ru]прочетена[472] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft