Учените са 'приспали' сондата 'Розета' за 3 години

Специалистите от ЕКА са приспали за 3 години сондата 'Розета' , която пътува към кометата 67P/Чурюмов-Герасименко. По информация от прес релиз на ЕКА.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[09-06-2011] Учените са 'приспали' сондата 'Розета' за 3 години
Специалистите от ЕКА са приспали за 3 години сондата 'Розета' , която пътува към кометата 67P/Чурюмов-Герасименко. По информация от прес релиз на ЕКА.

Сега апарата се намира на разстояние около 549 млн км от Слънцето , и мощноста на акумулаторите не е достатъчна за осигуряване на нормална работа на приборите. След като 'Розета' получи изпратената от учените команда , ще премине в спящ режим , в работно състояние ще останат самоняколко нагреватели , които ще подържат нормална температура за някои прибори и за компютъра.
Учените се подготвяха за привеждането на сондата в спящщ режим в продължение на няколко месеца. Всички научни прибори на 'Розета' бяха изключени още през март 2011г, а през април и май , учените тестваха слънчевите батерии , за да се убедят , че те могат да осигурят достатъчно енергия за акумулаторите на сондата. Събуждането на 'Розета' е планирано за януари 2014, на 20 число , ще бъде изпратена команда за възобновяване на дейноста.
Главна цел на мисията на 'Розета' е изучаването на кометата 67P/Чурюмов-Герасименко - краткопериодична комета с период 6.6г. Сондата трябва да се приближи към кометата към 2014г. По рано 'Розета' изследва астероида 21 Лютеция (21 Lutetia), апарата се приближи на разстояние 3162км и направи снимки на това небесно тяло.
[www.lenta.ru]прочетена[614] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft