Астрономи са открили загадъчни обекти около черната дупка в центъра на нашата Галактика.

Астрофизици са открили в околностите на свръхмасивната черна дупка в центъра на Млечния път няколко много странни обекта , подобни на облаци газ , но с поведение на звезди. Учените са разказали за това на ежегодната среша на Американското астрономическо съобщество , в Денвър.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[09-06-2018] Астрономи са открили загадъчни обекти около черната дупка в центъра на нашата Галактика.
Астрофизици са открили в околностите на свръхмасивната черна дупка в центъра на Млечния път няколко много странни обекта , подобни на облаци газ , но с поведение на звезди. Учените са разказали за това на ежегодната среша на Американското астрономическо съобщество , в Денвър.

"Ако обектите G1 и G2 и техните братовчеди , бяха просто газови облаци, то те отдавна да бяха се разпаднали на части. Ние предполагаме , че това са 'раздули' се звезди . Тяхната материя е станала толкова разредена , че черната дупка може да 'измуква' тяхната материя при сближаването. - обяснява Марк Морис от университета Калифорния.
През пролета на 2011 немския астроном Райнхард Хенцел, който е открил не голям облак горещ газ G2 , който се е движел с огромна скорост към свръхмасивната черна дупка Sgr A* в центъра на нашата галактика. Част от учените са изказали хипотеза , че този облак съдържа в себе си слаба звезда , а останалите учени са отрекли тази възможност.
Поради разтегленоста на облака и релевитивистките ефекти , съществуващи в околностите на черната дупка, астрономите са имали възможност да наблюдават процеса цяла година. През това време те са успели да изяснят , че вътре в G2 няма звезда. В полза на тази хипотеза е имало два факта - яркоста на обекта не се е променила през първите месеци на неговото прелитане покрай черната дупка , и неговата структура е останала достатъчно еднородна , което би били невъзможно ако в него има светило.
През средата на ноември 2014, астрономите са изяснили , на основата на косвени признаци , че облака е успял да оцелее след срещата с черната дупка , и не се е разпаднал на части и не е възникнал фоерверк . Това е заставило голяма част от учените да изменят своето мнение и да твърдят , че вътере в G2 има звезда или дръг плътен обект , който задържа облака от разпадане.
Морис и неговите колеги са са получули нови данни , свидетлсващи в полза на 'звездния' произход на тези странни облаци газ , като са открили още три подобни структури, наблюдавайки околностиет на Sgr A* с помоща на инструменти от обсерваторията Кека на Хавайските острови.
Морис отбелязва , че първоначално неговия екип е решавал друга задача - учените са се опитвали да разберат , как е разпределен праха по околностите на черната дупка и как този прах се движи покрай нея. За целта , те са създали програма , която е помогнала да се разшифроват данните от спектрометрите и им е позволила да 'погленат' вътре е облака G2 и неговия по голям брат G1, открит през 2004, а също така да изучат останалите струпвания от прах.
За голямо удивление на астрофизиците , тези наблюдения са показали , че около Sgr A* има не два а поне пет подобни обекта , с приблизително еднаква структура и поведение. Три нови облака , получили названията G3,G4 и G5 се намират значително подалече от черната дупка от колкото G1 и G2 , и тяхното поредно сближаване с черната дупка ще бъде след 20-40г.
Как възникват подобни структури ? Морис и неговите колеги предполагат , че те се раждат в резултат на сливане на двойни звезди, които са се сближили на опасно разстояние с черната дупка. Нейното притегляне ги принуждава да се сблъскат една с друга и да се слеят в един огромен обект.
"Главния резултат от такива сблъсъци е нова звезда която е силно разбухнала под въздействието на енергията от сблъска. Тя остава раздута в продължение на няколко милиона години , докато облак на изстине и не се превърне в нормална звезда. Сега остава да изясним , как първоначално те стават толкова големи" е казал в заключение Морис.
[РИА Новости]прочетена[123] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft