Започна наземен експеримент SIRIUS по моделиране на полет до Луната

В Русия в института ИМБП към РАН , започна поредния изолационен експеримент SIRIUS-17 в който международен екипаж от пет руснаци и един гражданин на Германия ще прекарат 17 денонощия в комплекса 'Марс-500' в условията на имитация на полет към Луната , облитане и завръщане на Земята.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[09-11-2017] Започна наземен експеримент SIRIUS по моделиране на полет до Луната
В Русия в института ИМБП към РАН , започна поредния изолационен експеримент SIRIUS-17 в който международен екипаж от пет руснаци и един гражданин на Германия ще прекарат 17 денонощия в комплекса 'Марс-500' в условията на имитация на полет към Луната , облитане и завръщане на Земята.


Това е първият проект в който , руски учени и техните колеги от НАСА реализрат в рамките на споразумението , подписано в края на мниалата година , в експеримента ще участват не само представители на науката но и професионални космонавти изпитатели - Ана Кикина и Марк Серов.

Както е отбелязал Серов, програмата е насочена към решаването на две сравнително нови за руската и американска космонавтита задачи . Първта включва изследване на взаимодействие на хора с различни манаталитети в условията на изолация , е казал Бил Палоски , ръководител на проекта от страна на НАСА. Това е крайно важно в контеста на бъдещото освояване и изучаване на далечния космос, което по мнение на директора на ИМБП Олег Орлов , ще протича именно в международен формат , при лидерство на Русия и САЩ.
Втората задача носи чисто научен характер 'SIRIUS-18' по думи на гравния доктор на мисията Илия Рукавишников , ще бъде прицелена за достигане максимална автономност в действията на екипажа , в това число и при оказване на медицинска помощ в аварйни ситуации . Всичко това , както са подчертали организаторите на експеримента , е необходимо за подготовката на полет до Луната , Марс и построяването на станция на орбита около Луната.
Продължителноста на експеримента 17 денонощия и неговото практическо изпълнение , както е отбелязал Орлов не са случайни . Това е имитация на полет до Луната на борда на руския 'Федерация' или американския Орион. Членовете на екижа ще изпълняват същите задачи , както и истинските космонавти . Те даже ще се хранят със същата храна , която се разработва за космическите полети.
По рано директорът на ИМБП Олег Орлов е съобщил за РИА Новости , че в рамките на проекта SIRIUS се планира да се отработят елементи на полет на перспективната окололунна станция Deep Space Gateway. Също така , освен това в проекта ще има триседмичен , четиримесечен през 2018 и осем месечен през 2019 и едногодишен през 2020-2021г.
Важен елемент в рамките на експеримента ще бъде моделиране на аварийн а ситуация при която ще има пълно отсъствие на връзка с Земята. В тези условия , екипажа трябва самостоятелно да разработи програма за действия и да адаптира нейното изпълнение при изменящи се външни условия. А специалистите от ИМБП ще оценят , до колко ефективно членовете на екипажа ще използват възможностите на космичексия кораб и оборудването . Също така се планира да се изучи разпределянето на ролите и диниамиката на лидерството , взаимодействието между половете , личното пространство , биохимията и имунитета на членовете на екипажа.
[РИА Новости]прочетена[98] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft