Voyager 2 достигна границата на Слънчевата система

Според учените, станцията Voyager 2 може да е достигнала до условната граница на Слънчеваа система , по информация от НАСА.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[09-10-2018] Voyager 2 достигна границата на Слънчевата система
Според учените, станцията Voyager 2 може да е достигнала до условната граница на Слънчеваа система , по информация от НАСА.

До тези изводи учените са стигнали , след анализирането на данните от научния инструмент CRS (Cosmic Ray Subsystem) на космическия апарат. Приборът от началото до края на август е регистрирал увеличение на енергията на космическите лъчи , достигащи до Voyager 2, примерно на пет процента.
Аналогично явление бе наблюдавано през май 2012, три месеца преди станцията Voyager 1 да пресече хелиопаузата , и да се окаже в междузвездното пространство.
В момента Voyager 2 се намира на разстояние около 17.7 милиарда км от Земята ( около 118 пъти по-голямо разстояние от колкот разстоянието от Земята до Слънцето )
Екипа на Voyager 2 признава факта, че околната среда около станцията се промня , и следва да се отбележи , че увеличаването на енергията на космическите лъчи не може да се смята за окончателен признак за преминаване през хелиопаузата, положението на която се променя в продължение на 11 годишния цикъл на слънчевата активност.
Границите на Слънчевата система се опрделят по два начина. Според първия , пределите се определят от хелиосферата ( магнитен аналог на атмосферата на планета ) , а по втория - сферат на Хилл ( област определяща се от гравитационното влияние на централното небесно тяло ) . За Слънцето , радиуса на сферата на Хилл се оценя на около две светлинни години.
Космическите апарати Voyager 1 и Voyager 2 са идентични , стартовата маса наедната станция ( заедно с горивото ) е била 815кг. В разгънат ви апаратът се събира в куб с размери 4*4м . Voyager 2 стартира през август 1977 с 16 денонощия по рано от Voyager 1. Апаратите освен научното оборудване носят и послания от човечеството към възможни извънземни цивилизации.
Voyager 2 стана първата станция, която прелетя за един полет покрай четирите планети гиганти от Слънчевата система , което позволи да бъдат открити ред нови спътници - 3 около Юпитер, 4 - Сатурн , 11 - Уран , 6 - Нептун . До сега , нито един космически апарат не е прелитал толкова близко до Уран и Нептун.
Voyager 1 лети по друга траектория , след прелитането покрай Сатурн , космическата сонда не се насочи към Уран и Нептун, а веднага пое курс към междузвездното пространство. През декември 2011 Voyager 1 стана първият ръкотоворен апарат който напусна пределите на хелиосферата.
Според специалистите , трите изотопни термоелектрически генератора ще позволят на сондите Voyager 1 и 2 да подържат връзка с Земята до около 2027г.
[www.lenta.ru]прочетена[169] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft