Астрономи направиха първа снимка на 'сянката' на черна дупка

Обсерваторията Event Horizon Telescope, която е един вид виртуален радиотелескоп с размери размерите на Земята, за първи път в историята направи снимка на така наречената сянка на черна дупка в центъра на галактиката М87. Това съобщиха учени на прес конференция Брюксел.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[10-04-2019] Астрономи направиха първа снимка на 'сянката' на черна дупка
Обсерваторията Event Horizon Telescope, която е един вид виртуален радиотелескоп с размери размерите на Земята, за първи път в историята направи снимка на така наречената сянка на черна дупка в центъра на галактиката М87. Това съобщиха учени на прес конференция Брюксел.

"Аз никога не вярвах в това , че черната дупка в галактиката М87 има толкова големи размери , както показваха нашите прсмятания. Когато видях фотографията, окончателно се убедих в това. Пръстенът от огън , който може да се види на снимката е породен от силата на гравитацията на този обект" е заявил Хайно Филке (Heino Falcke) от университета Неймеген ( Холандия )
Сегашната представа на много астрономи е че в центъра на всяка галактика има свръхголема черна дупка - обекти които са с маса милиони и милиарди маси на Слънцето , обекти които непрекъснато захващат и поглъщат материя , част от която след 'предвкването' от черната дупка се изхвърля във вида на струи - тънки лъчи плазма , засилена до скорости близки до скороста на светлината.
В Млечния път и в много други галактики , тази черна дупка се намира в 'заспал вид' - и няма излъчване. Учените дълго време се опитват да разберат кога е настъпил този момент на неактивност , и до колко е била активна в миналото и как тази активност е влияла на звездите в центъра на Галактиката и на останалите в другите по отдалечени райони.
Тази тайна , Фалке и неговите колеги ще се опитат да разгадаят с помоща на интерферометъра Event Horizons Telescope, врамките на който са обеденени мощностите на най-чувствителните радио обсерватории в света в Чили , Испания , Калифорния , Аризона , на Хавайските острови и даже на Южния полюс на Земята.
Главната цел на този проект е , както може да се разбере от неговото название е в това , да се приближим към хоризонта на събития на черната дупка Sgr A*,разположена в центъра на Млечния път и всестранно да се изучат нейните свойства в това число да се направи фотография на нейната сянка. Аналогични наблюдения учените са провели с черната дупка в галактиката М78, разположена в съзвездие Дева.
'Сянка' на черната дупка - учените наричат особенна област на пространстовото в околностите на черната дупка , където ще възниква своеобразно отразяване на нейния хоризонт на събитията благодарение на ефекта на гравитационата лупа. По сравнение с размерите на диска на аерекция Sgr A* - 'геврека' от смляна материя , която постепенно се поглъща от чернта дупка, 'сянката' ще бъде много малко но може да бъде видяна.
Както предсказва теорията на относителноста , сянката на черната дупка ще прилича на тъмен кръг обкръжен от полумесец от ярка светлина , но не всички учени са съгласни с тази постановка. Наблюденията с EHT са помогнали да се разрешат тези спорове - предсказанията на Айнщайн са се потвърдили напълно.
Обединената мощност на телескопите позволява на учените да постигнат разрешение , превишаващо това на Хабъл в хиляди пъти . Преди четири години , към този проект се включиха два чилийски телескпа - микровълновата обсерватория APEX и неговата 'по-голяма сестра" ALMA.
Това е позволило на учените да получат първите данни за най-близките околности на черната дупка и да се изучи неговата структура на тези области , където се зараждат 'струите' и свързаните с тях радиоизлъчвания . Сега учените са обединили всички натрупани данни и са получили първото изображение на сянката на черната дупка в центъра на галактика М87. Снимките и данните са публикувани в списание Astrophysical Journal Letters.
Малко по рано , по тези снимки е станало ясно , че изотчниците на електромагнитни вълни обкръжаващи черната дупка имат асиметрична структура , което е било голяма изненада за много теоретици, които смятат че целия диск на акреция - 'геврека' от смляна материя - участва в раждането на 'струи' и радиоизлъчване.
Засега разрешението на EHT не позволява да се каже каква именно форма има този активен регион и с каква скорост се върти. Засега учените предполагат , че тази област може да прилича на пръстен с неправилна форма , въртяща се по часовата стрелка или на своеобразано 'гиричка' , в центъра на която се намира черната дупка.
Анализа от данните събрани от EHT през миналата година , както се надяват учените ще помогнат да се изясни , коя от тази идеи е по близка до истината и ще ни разкажат дали се изменя формата на областа във времето . Всичко това ще помогне да се отговори на главния въпрос загадка на черните дупки - как се разждат 'струите' излъчвани от там и какво ги заставя да се засилват до околосветлинни скорости.
[РИА Новости]прочетена[47] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft