Край на космическата надпревара в САЩ - защо SpaceX?

Компанията Space Exploration Technologies (SpaceX) е подписла с НАСА договор на сума 440 млн долара , за разработка на 'заместник' на совалките и транспорт на американските астронавти в космоса.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[10-08-2012] Край на космическата надпревара в САЩ - защо SpaceX?
Компанията Space Exploration Technologies (SpaceX) е подписла с НАСА договор на сума 440 млн долара , за разработка на 'заместник' на совалките и транспорт на американските астронавти в космоса.

По този начин , американското космическо агентство е избрало фаворита в космическата надпревара на частните компании и определено е определило главния 'превозвач' за близките десетки години.
Това бе очаквано решение: корабът Dragon на компанията SpaceX вече направи няколко успешни полета , включително скачване с МКС.
Освен това , от НАСА отбелязват , че специалистите от SpaceX са успели да разработят иновационни космически технологии , и корабът Dragon ще бъде най-безопасният в историята на космонавтиката.
SpaceX планира да реализира първият пилотиран полет на Dragon през 2015г. Засега Dragon ще се използва за доставка на товари до МКС , но самият кораб и ракетата носител Falcon 9, първоначално са разработени с перспектива да се използват за пилотирани мисии.
В момента специалистите от SpaceX водят дейности по последните допълнения в конструкцията на Dragon , за да може да се направи възможно безопасното изпращане на астронавти на орбита. В списъка с дейности влиза и изпитание на ложеметите за седем астронавта, а също така доработката на най-технически съвършенната система за аварийно прекъсване на старта. SpaceX планира да демонстрира възможноста за екстремално отделяне на Dragon от ракетата носител и благополучно приземяване/ приводняване. Също така ще бъде проведен тест по аварийно прекратяване на старта в момент на най-голямо аеродинамично съпротивление. В двата случая, космическият кораб ще използва особенни , интегрирани в корпуса ракетни двигатели SuperDraco, които в бъдеще , освен това , ще осигуряват кацане без парашути.
Освен това се работи по система за плавно кацане с помоща на ракетни двигатели , а също така детайлно тестване на основните конструктивни елементи на КК Dragon, в това число и системите за осигуряване на живот в кораба и управление.
По думи на специалистите от НАСА , благодарение на съвършеннната система за аварйно прекъсване на старта на кораба Dragon , а също така аварийно изключване на течногоривните резервоари на двигателите на ракетата Фалкон-9, космическата система на SpaceX ще бъде най-безопасната от създаванете досега.
[R&D.CNews]прочетена[681] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft