Роскосмос е предложил два варианта ралета за полет до Луната

Две концепции за създаване на РН от свръхтежък клас са внесени за утвърждаване от руското правителство, е разказал за РИА Новости , ген директорът на организацията 'Ахат' Дмитрий Чиркин.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[10-12-2019] Роскосмос е предложил два варианта ралета за полет до Луната
Две концепции за създаване на РН от свръхтежък клас са внесени за утвърждаване от руското правителство, е разказал за РИА Новости , ген директорът на организацията 'Ахат' Дмитрий Чиркин.

"На текущия момент , програмата за свръхтежката ракета носител е внесена в правителството , в какъв вид ще бъде утвърдена , трудно е да се каже. Там има два сценария . Минималната планка е 700 милиарда (рубли ) , максималната малко над един трилион" е казал Чиркин.
Оргзанизацията 'Ахат' - е отраслов финансов институт на Роскосмос , осъществяващ икономическа оценка на проектите в ракетно космическия отрасъл. По рано института установи , че за създаването на свръхтежка ракета ще са необходими минимум 700милиарда рубли.
По рано , източници на РИА Новости в ракетно космическия отрасъл съобщиха, че Роскосмос проектира свръхтежката ракета 'Енисей' и нейната по товароносима версия 'Дон' . Първата ще може да доставя на ниска околоземна орбита полезни товари с маса не по малко от 100 т, към Луната 27 т. Втората - по мощна - 140 т и 33т съответствено.
Ракетите ще се използват и за изстрелване към Луната на пилотираният транспортен кораб "Орел" ( преди 'Федерация' ) с маса 20т, луннен модул за кацане-излитане с маса 27т и модули за лунна база с маса 27-32т. До вземане на решение за създаване на свръхтежка ракета,освояването на Луната се планираше да се провежда с помоща на няколко старта на тежки ракети от модела 'Ангара' ( които са все още в разработка ) , сглабяйки необходимите модули на околоземна орбита и след това доставяйки ги на Луната.
Указът за създаването на свръхтежката ракета бе подписан от президента Владимир Путин в началото на 2018. Първият старт е планиран за 2028, стартов комплекс се планира да бъде построен на космодрума Восточний.
По рано вице-премиера Юрий Борисов разказа , че програмата за създаването на ракета носител от свръхтежък клас варира в диапазон от един до 1.7 трилиона рубли. Става въпрос за разработването на първото изделие за реален полет. Стойноста на следващите екземпляри не се назовава. Но в миналото , поради високата стойност бе прекратено производството на РН 'Сатурн-5' , а също така по нататъчната разработка на съветската ракета Н-1 и експлоатацията на съветската 'Енергия' .

Следва да се отбележи , че в момента в света се разработват трето поколение свръхтежки РН . В САЩ това е SLS, в Русия - 'Енисей' , в Китай 'Чанчжен-9' . Освен това , разработката на аналогичен носител се води и от частната американска компания SpaceX.
[РИА Новости]прочетена[141] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft