Компанията SpaceX през 2024г ще изведе на орбита модулите за бъдещата лунна станция Gateway

Космическата компания SpaceX на американския предпренимател Илън Мъск ще реализира извеждането на модулите , необходими за създаването на окололунната станция Gateway. Общата сума на договора между НАСА и SpaceX е на сума над 331.8 млн долара.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[10-02-2021] Компанията SpaceX през 2024г ще изведе на орбита модулите за бъдещата лунна станция Gateway
Космическата компания SpaceX на американския предпренимател Илън Мъск ще реализира извеждането на модулите , необходими за създаването на окололунната станция Gateway. Общата сума на договора между НАСА и SpaceX е на сума над 331.8 млн долара.

Според заявлението на НАСА , става дума за извеждане на орбита около Луната на енергетическия модул (Power and Propulsion Element, PPE) , а също така модулът в който ще живеят астронавтите (Habitation and Logistics Outpost, HALO). От НАСА подчертават , че тези два модула ще станат 'основни елементи' за създаването на окололунната станция , която ще бъде пункт за прекачване на мисиите към/от Луната и други мисии за далечния космос.
Модулите ще бъдат напълно сглобени на Земята и доставени на окололунна орбита в рамките на един старт от космодрума Кейп Канаверал не по рано от май 2024. На SpaceX е доверено извеждането на модулите в космоса с помоща на своята свръхтежка РН Falcon Heavy, чиято товароносимост превишава 63.8т.

Модулът PPE се строи от компанията Maxar Technologies и ще представлява космически апарат със слънчево електрическа силова установка. Модулът ще осигурява станцията с електроенергия, връзка и ще позволява на Gateway да променя орбитата си.
Вторият модул HALO се разработва от компанията Northrop Grumman, и ще се състои от работни помещения за астронавтите. Модулът ще стане център за управление на мисиите на Луната , ще осигурява научни изследвания в космоса , връзка с корабите и експедициите , а също така ще служи за модул за скачване и ще допълва системите за подържане на астронавтеите на КК Орион , който пък от своя страна ще бъде транспортното средство което ще доставя астронавтите на станцията.
Програмата Artemis предвижда три етапа. През тази година трябва да се състои безпилотен полет на КК Орион с помоща на РН Space Launch System. Корабът ще направи облитане на Луната и ще се върне на Земята. През 2023 е запланиран пилотиран полет около Луната , а през 2024 - кацане на астронавти на Луната.
[ИтарТасс]прочетена[121] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft