На Марс са открити значителни запаси от воден лед

Учени от проекта SWIM са публикували подробна карта на ресурсите от подпочвен лед в северното полукълбо на Марс . На каратата , за първи път , са обозначени площи с воден лед в средните ширини , където в бъдеще се планира да се разположи бъдеща марсианска база за постоянно присъствие на хора. Резултатите от изследването са публикувани в списание Nature Astronomy.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[10-02-2021] На Марс са открити значителни запаси от воден лед
Учени от проекта SWIM са публикували подробна карта на ресурсите от подпочвен лед в северното полукълбо на Марс . На каратата , за първи път , са обозначени площи с воден лед в средните ширини , където в бъдеще се планира да се разположи бъдеща марсианска база за постоянно присъствие на хора. Резултатите от изследването са публикувани в списание Nature Astronomy.


Целта на пректа SWIM (Subsurface Water Ice Mapping) - е да се състави карта на потенциалните подпочвени ледове с цел облекчаване на избора за каацне на Марс. Ледът - това е критически важен ресурс , който е необходим в много аспекти от фунционирането на бъдеща марсианска база - като източник на вода за хора и растения , за производство на битово метаново гориво и въздух за дишане. Но най-главното - от водния лед може да се получи гориво за обратно пътешествие към Земята.
"Да вземем всичкото нужно гориво , необходимо за полет към Марс и обратно , по принцип е невъзможно (при текущите технологии). Поради това , практически всеки проект за марсианска мисия разглежда използването на местни ресурси в качеството на гориво" се казва в прес релиза на Планетологическия институт н САЩ по думи на водещия автор на статията Гарет Морган (Gareth Morgan).
Учените са обединили в своето изследване данните получени от няколко космически апарата на НАСА - Mars Reconnaissance Orbiter, Mars Odyssey и Mars Global Surveyor, и са ги обработили по специално разработен за проекта алгоритм. Новият метод е позволил в количествени показатели да се оцени вероятноста от образуването на подпочвен лед в различните райони на повърхноста на Марс.
Най-голям за изследователите преставяват средните ширини , където може да се съчетаят два главни фактора , необходими за разполагането на постоянна баа - достатъчно количество слънчева светлина и значителни ресурси воден лед.
"Марс - това е ледена планета, и това е добра новина. Задачата се състои в това , да се намери лед на ширини , подходящи за кацане на хора , обяснява Морган. - Предишните изследваия са показали , че ледът погребан на дъбочини до три метра , трябва да бъде стабиле на ширини над 50градуса във всяко полушарие, но тези региони са по студени и са подложени на дулги сезони продължителни нощи. В по ниските ширини е по топло , има премвливи нощи и много слънчева радиация за изработване на елетроенергия"
Съставената от учените карта за плътноста на леда показва, че в северното полушарие има области , където зоната на съвременна стабилност на леда в средните ширини е достатъчно широка. Открития лед се намира на дълбочина от няколко сантиметра до около километр.
Авторите са използвали аднни от пет независими метода за дистанционно изследване : неутронна спектроскопия , термически анализ, радиолокационен анализ на повърхноста, радиолокационен анализ на диелектрическите свойства на подповърхностия състав . Правилноста на своята методология авторите са сравнили с местата на свежи разкрития на лед , които са били открити неотдавна от сондата Mars Reconnaissance Orbiter.
"При анализа на всеки от тези пет набора от данни , ние се опитвахме да отделим свойствата на геологическата среда , които предоставят косвени данни за наличието или отсъствието на лед- отбелязва Морган. - Например , ние използвахме наборите от термо данни за да търсим региони с висока подповърхностана термо инерция, съвместима с лед , а радолокационния анализ на повърхноста се използва за проследяване на наличието на ледоподобни материали с ниска плътност" .
Изследователите отбелязват , че проекта SWIM не си поставя задача да избере конкретен участък за разгръщане на база на Марс , а само набелязва най-подходящите за тази цел области.
[Новости Космонавтики]прочетена[130] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft