Скороста на изчезване на водата от атмосферата на Марс се оказва недооценена

Руския прибор ACS, който е установе на борда на сондата "ЭкзоМарс-TGO" е помогнал на планетолозите точно да измерят скороста на 'бягство'/изчезването на водата от атмосферата на Марс и да открият , че този процес протича значително побързо от колкото се смяташе досега. Изводите на астрономите са публикуванив научното списание Science.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[10-01-2020] Скороста на изчезване на водата от атмосферата на Марс се оказва недооценена
Руския прибор ACS, който е установе на борда на сондата "ЭкзоМарс-TGO" е помогнал на планетолозите точно да измерят скороста на 'бягство'/изчезването на водата от атмосферата на Марс и да открият , че този процес протича значително побързо от колкото се смяташе досега. Изводите на астрономите са публикуванив научното списание Science.

"Нашите наблюдения показват, че значителна част от марсианската атмосфера се намира в състояние на пренаситеност с водната пара. Това позволява на водната пара да се издига през облаците и праха , което ускорява 'бягството' на водата в космоса. Парата просъства в атмосферата заедно с прашинки и частици лед , което указва на това , че кондензацията не може да се справи с излишъка. Това може да е свързано с резките падания на температурата или резкия ръст на концентрацията на вода в атмосферата" отбелязват учените.
През последните десет години планетолозите са открили много свидетелства за това , че на повърхноста на Марс в далечното минало е имало реки , езера и цели океани с вода. По текущи оценки на учените , в тези водоеми е имало примерно толкова вода , колкото в Северния ледовит океан на Земята. А също така , общото количество вода на младия Марс би било достатъчно за да покрие повърхноста с воден океан с дълбочина 140м. Къде е изчезнала тази вода, засега учените не могат да кажат.
На текущия момент тази загадка се опитват да разгадаят две орбитални содни - американската сонда MAVEN, която достигна орбитата на Марс през 2014, и руско-европейския апарат "ЭкзоМарс-TGO", който изучава атмосферата на Марс от февруари 2018г. И двете мисии провеждат измерване на количеството на вода в разредения въздух на Марс и следят колебанията, които са свързани със смяната на сезоните , появяването на прахови бури и др атмосферни явления.
Участниците и на едната и на другата мисия се интересуват от един въпрос - какво количество молекули вода попада в горните слоеве на атмосферата на Марс , където те може да взаимодействат с космическите лъчи и ултравиолевото излъчване от Слънцето , да се разпадат, да се засилват и да изчезват в космоса. Този процес, както сега смятат планетолозите е един от главните 'виновници' за изчезването на голяма част от запасите марсианска вода в миналите геологични епохи.

Руските и европейските учени под ръководството на Олег Корабльов от Института по космически изследвания към РАН и един от научните ръководители на мисията "ЭкзоМарс-TGO" са изяснили , че мащабите на този процесс досега е силно недооценен. За целта , астрономите са анализирали данни , които в продължение на две години е събирал руския спектрометър ACS, единият от четирите главни уреди на сондата.
През това време , както отбелязват учените , на Марс са сменили зима и лято , а самата планета е преживяла няколко прахови бури. Това е позволило на планетолозите детайлно да изучат това , как всички тези климатични и сезонни феномени влияят на скороста на отлитане на водата от атмосферата на Марс и нейното общо количество в горните слоеве на атмосферата.
Тези измервания са показали крайно неочакван резултат - оказва се , че концентрацията на пара е значително по голяма от теоретичните максимални значения общо в 30% от атмосферата на Марс в различни региони, над които е наблюдавал ACS. Освен това , учените са открили , че количеството влага в атмосферата не е намалявало при появяване на облаци или големи струпвания на прах в атмосферата , както обикновенно става с пренаситената пара в атмосферата на Земята или при опити в лаборатории.
Както отбелязват Корабльов и неговите колеги , някои подобни области са разположени на височина 80-100км и са съществували в атмосферата на Марс в продължение на целия период на наблюдение. Всичко това, както смятат учените значително повишава притока на вода в горните слоеве на атмосферата на Марс и указва на това , че водата отлита от там по бързо от колкото бе прието досега.
[ИтарТасс]прочетена[363] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft