Астрономи са открили хиляди , неизвестни досега галактики

Хиляди , досега не известни галактики , разположени много близко една до друга , са открили астрономи само на няколко снимки направени в Южната Европейска обсерватория в Чили.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[10-05-2010] Астрономи са открили хиляди , неизвестни досега галактики
Хиляди , досега не известни галактики , разположени много близко една до друга , са открили астрономи само на няколко снимки направени в Южната Европейска обсерватория в Чили.

Засега изследователите се затрудняват да кажат , точно колко галактики са разположени в този регион. Очевидно е , че в масивния галактически кластер Abell 315 ще бъдат открити още хиляди нови галактики.
Изследователите предполагат, че толкова близоко разположение , галактиките са получили не случайно. По всяка вероятност , напроцесите на формиране на галактиките са оказали влияние външни гравитационни сили , предположително облаци от тъмна материя. И макар за сега , самото съществуване на тъмната метерия не е научно доказан факт, очевидно е , че тя играе ключова роля в болшинството галактически процеи.
Не е изключено , че на целия галактически клстер Abell 315 , значително влияние е оказала тъмната материя.
Галактическия кластер Abell 315 беше открит от астронома Джордж Абел през 1958г. В американския каталог на небесните тела , новия кластер е получил порядков номер 315. На момента на откриването Абел е описал новия кластер , като струпване на стотици жълти галактики. Самия кластер е отдалечен от нашата планета на около 2лмд светлинни години.
Последните наблюдения на този кластер , показват , че вътре във видимитегалактики на кластера е разположена около 10% от масата на кластера, останалата маса -това е прах и газ. Сега е очевидно , че в кластера се разполагат не по-малко от 10 000 галактики с различни форми и размери. Сумарната маса на кластера засега не може да бъде определена , но очевидно е че е от порядака на трилиони слънчеви маси .
[CyberSecurity]прочетена[2515] коментари[0]
Виж Коментарите

Абонирай се
Links