Китай проведе успешно изпитание на нова версия на пилотиран космически кораб

Китайската нова РН 'Чанчжен-5Б' (Long March-5B) на 5 май успешно бе изстреляна за първи път, като на борда и се намираше нова версия на китайски пилотиран кораб и нова товарна капсула за връщане на товари от космоса.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[10-05-2020] Китай проведе успешно изпитание на нова версия на пилотиран космически кораб
Китайската нова РН 'Чанчжен-5Б' (Long March-5B) на 5 май успешно бе изстреляна за първи път, като на борда и се намираше нова версия на китайски пилотиран кораб и нова товарна капсула за връщане на товари от космоса.

РН 'Чанчжен-5Б' бе изстреляна на 5 май от космодрума Венчан. Ракетата успешно изведе на орбита новият пилотиран космически кораб - без екипаж, и новата товарна капсула , която се планира да бъде използвана за връщане на товар от орбита към Земята.

Ракетата
'Чанчжен-5Б' е модификация на тежката РН 'Чанчжен-5'
Дължина 53.7м , диаметър на основната степен 5м, диаметър на всеки един от четирите стартови ускорителя - 3.35м.
Двигателят работи на екологически чисти горива - течен кислород, течен водород и керосин. Стартова маса - 849 т, стартова тяга около 1078т.
Ракетата 'Чанчжен-5Б' повишава възможностите за извеждане наполезни товар на орбита от 14 до 22 , което я прави сравнима с РН на водещите космически страни.
'Чанчжен-5Б' е борудвана с най-големия обтекател по сравннение с другите китайски носители, като това е направено специално за доставка на модули за бъдещата китайска станция.
Всички модули на бъдещата станция ще са с маса над 20 т - т.е. всичките ще бъдат извеждани на орбита с тази ракета.

Корабът
Новата пилотирана капсула е наследник на 'Shenzhou' с помоща на която до сега летяха всички китайски космонавти - общо шест. От - Янг Ливей на 5 октомври 2003 - първият китайски космонавт до кулминацията през октомври 2016 два космонавта с помоща на Shenzhou 11 се скачиха с прототипа на първата китайска космическа станция Tiangong-2 .
Очаква се новата капсула да бъде бъдещото превозно средство за китайските космонавти до бъдещата китайска космическа станция , а също така и за мисии в до Луната и в далечния космос. Новата капсула ще може да вози до 7 астронавти и ще бъде частично многкратно използвана.
При този първи полет бяха проведени ред тестове , сред които бяха проведени 6-7 орбитални маневри а също така много важен и интересен експеримент в автоматичен режим по 3D печат на 'непрекъснати' армирани влакна от композитни материали . Тези материали се използват в качеството на строителен материал при всички съвременни космически кораби. Изучаването на технологиите по 3D печат на подобни материали има голямо значение за дългосрочната експлоатация на бъдещите космически станции и развитието на производство на свръхголеми космически структури на орбита.
На 8 май пилотираната капсула направи успешно спускане от орбита и се приземи с помоща на 3 парашута в запланираната точка Дуфен в автономна Вътрешна Монголия.
При този полет бяха тествани различни системи на новата капсула , в това число и термо защитата и технологията за спускане от орбита.

Товарната капсула
Връщането на товари от орбита е много важен момент , но засега Китай може да връща товари само с помоща на пилотираната капсула и то много малко като маса. Във връзка с програмата за изграждане на бъдещата китайска космическа станция се разработва и ново 'средство' за връщане на товари от орбита.
Товарната капсула е снабдена с гъвкав надуваем термо щит,който се отваря по време на спускането.
По време на това изпитание , въпросният щит не е работил както е запланивано . Специалистите изучават телеметрията за да открият проблема. Според полетната програма , чадъроподобния надувен щит , който е с диаметър около 3 метра , трябва да се наадува преди апаратът да навлезе в атмосферата. Финалното кацане е предвидено да става с помоща на парашути.


прочетена[85] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft