Руските космонавти за първи път ще 'разопаковат' кораба на орбита

Руските космонавти Олек Кононенко и Сергей Прокопиев от екипажа на МКС на 11 дек 2018 ще направят излизане в открития космос. Главната задача на шест часовото излизане ще бъде премахване на част от противометоритната защита на 'Съюз МС-09' и оглед на 'дупката' в неговия битов отсек от външната страна.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[11-12-2018] Руските космонавти за първи път ще 'разопаковат' кораба на орбита
Руските космонавти Олек Кононенко и Сергей Прокопиев от екипажа на МКС на 11 дек 2018 ще направят излизане в открития космос. Главната задача на шест часовото излизане ще бъде премахване на част от противометоритната защита на 'Съюз МС-09' и оглед на 'дупката' в неговия битов отсек от външната страна.

"По програма е предвидено шестчасова дейност в открития космос за провеждане на дейности на външната повърхност на станцията. Планираното време за начало на излизането е 19:03 мск ( 18:03 наше време ) , предварително време за завършпване на дейностите 01:34 мск ( 00:34 наше време ) " са уточнили от корпорацията.
Както е разказал за ТАСС източник от ракетно космическия отрасъл , главната задача на излизането 'инспекция на външната повърхност на битовия отсек на кораба 'Съюз МС-09' с отваряне/премахване на топлоизолацията и панели за противометеоритна защита в района на мястото определено от екипажа , където предположително е отверствието" . Операцията по премахване на част от обшивката на кораба в открития космос ще се проведат за първи път в космонавтиката.
След което Кононенко и Прокопиев ще огледат и фотографират отвертвието в битовия отсек . Те също така ще вземат образци от повърхноста в района на отверствието и ще ги изпратят към Земята на 20 декември със същия кораб - 'Съюз МС-09' за понататъчно изследване от специалистите.
За извършването на тези дейности , Кононенко ще бъде 'закачен' за товарния манипулатор 'Стрела' ( кран за преместване на товар и космонавти по външната повърхност на станцията ) е съобщил по рано самия космонавт. Той е уточнил , че работата в открития космос ще се изълнява а сметка на закрепване за манипулатора руско производство. "Стрела" представлява телескопическа конструкция и може да се разпъва до 15м , което позволява да премества товари по цялата дължина на руския сегмент от станцията.
Ако остане време , космонавтите ще изпълнят две научни задачи. Кононенко и Прокопиев трябва да демонтират оборудване от експеримента 'Издържливост' , в рамките на който се изучава влиянието на условията на космическия полет на определени материали. Втората задача - е сваляне от модула 'Поиск' устройства, които са били монтирани на външната повърхност на МКС за изследване в условията на космическото излъчване.
Следва да се отбележи че състава за това излизане се промени.
Кононенко долетя на МКС на 3 декември , Пропиев работи на станцията от юни 2018.
По рано това излизане бе планирано за 15 ноември и трябваше да се изпълнява от Прокопиев и Овчинин , но поради аварията на РН 'Съюз ФГ' на 11 откомври Овчинин не долетя до МКС . Излизането бе отложено за 11 декември .
Сега основните дейности ще извърши Кононенко , Прокопиев ще му помага . Кононенко е преминал специално обучение в РКК 'Енергия' за изпълняване на тази операция.
[ИтарТасс]прочетена[114] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft