Опитен образец на космическа оранжерия ще бъде готов към края на 2021г.

Опитен образец на оранжерията 'Витацикл-Т' за отглеждане на салата на руския сегмент на МКС ще бъде готов към края на 2021г , това е съобщил за РИА Новости , ръководителя на медицинския отдел на предприятието , което разработва оранжерията - НИИ КП ( филиал на Обединената ракетна космическа корпорация ) Антон Бичков.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[11-12-2019] Опитен образец на космическа оранжерия ще бъде готов към края на 2021г.
Опитен образец на оранжерията 'Витацикл-Т' за отглеждане на салата на руския сегмент на МКС ще бъде готов към края на 2021г , това е съобщил за РИА Новости , ръководителя на медицинския отдел на предприятието , което разработва оранжерията - НИИ КП ( филиал на Обединената ракетна космическа корпорация ) Антон Бичков.

"До 2021г ще бъде създаден един комплект опитен образец, ще бъдат проведени всички наземни изпитания , в това число и билологически , т.е. тестово отглеждане на растения" е казал ученият.
При това Бичков е отбелязал , че сега е завършен ескизния проект и предприятието подготвя договор с РКК Енергия (която управлява руския сегмент на МКС ) за създаването на опитния образец.
След провеждането на всички изпитания 'Енергия' трябва да вземе решение за създаване на два екземплява за полети , единият от които ще полети към МКС. Създаването на тези обраци , според Бичков , ще отнеме още около година и половина , след сключването на съответния договор с РКК.
Разработчикът е напомнил , че руската оранжерия ще бъде по своему уникална. За разлика от аналозите , които вече бяха на МКС , тя ще бъде конвейрна. "Витацикл-Т" ще се състои от барабан с шест модула.
Както е разказал Бичков , времето за непрекъсната работа на оранжеирията ще бъде от 44 до 66 денонощия, през това време ще може да се посееят семена , да се изчака вегетацията във всеки от шесте модула и да се събира реколтата.
"В началото на експеримента се провежда сеитба в първият модул. След четири дни се провежда завъртане на барабана и се засява следващия модул. Продължавайки така ( и ако растенията са салата - със съответния вегатиционен срок ) след 24 дни може да се събира готовата реколта от първия модул и да се прави засяване наново в същия модул . Като следва събиране на реколта през 4 дни и отново засяване. " е казал разработчика.
Той е отбелязал , че за сметка на своята конструкция оранжерията 'Витацикл-Т' има висока производителност на ядлива биомаса по отношение на употербените ресурси (високо КПД) , за разлика от чуждестранните аналози.
"Витацикл-Т" ще бъде така направена , че да работи на МКС постоянни с кратковременни технологически паузи , например за да се подмени почвозаменителя в модулите. Планирания срок на експлоатация трябва да бъде около шест години.
Засега в плановете на експеримента е запложено да се отглежда листова салата , но е възможно в бъдеще да се появят и други култури.
Бичков е отбелязал , че в конструкцията на тестовия образец ще се използва светодиоди 'чуждо производство' , но при създаването на полетните обраци тези светодиоди може да бъдат заменени с руски , ако руските производителите осигурят необходимите характеристики на светодиодите.
[Новости Космонавтики]прочетена[158] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft