Товарният космически кораб 'Прогресс МС-09' успешно долетя до МКС по новата схема

Нов успех за Русия , товарният КК 'Прогресс МС-09' , достигна до МКС почти два пъти по бързо , от колкото се стигаше досега . Експерти и специалисти от космическият отрасъл смятат това за стъпка към усвояването на Луната и създаването на по добри условия за космонавтите при полети на орбита.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[11-07-2018] Товарният космически кораб 'Прогресс МС-09' успешно долетя до МКС по новата схема
Нов успех за Русия , товарният КК 'Прогресс МС-09' , достигна до МКС почти два пъти по бързо , от колкото се стигаше досега . Експерти и специалисти от космическият отрасъл смятат това за стъпка към усвояването на Луната и създаването на по добри условия за космонавтите при полети на орбита.

РН 'Съюз-2.1а' успешно е стартирака от Байконур. Скачването със станцията е станало след 3часа и 40 мин след старта , девет минути по рано от планираното време . До момента , най-бързото достигане до МКС бе пет часа и 39 мин.
"През тази нощ , за първи път ние успешно използвахме новата схема за две завъртания около Земята и сближаване с МКС" е коментирал събитието в Твитер Дмитрий Рогозин.
Ръководителят на полетно космическия център на РКК Енергия Александър Клари е разказал за журналисти , че тази технолигия може да бъде използвана за бързо сглабяне на космически кораби за бъдещи лунни мисии.
Подобна схема по рано е била разработвана от РКК Енергия , за пилотирани полети към Луата с използване на тежки ракети Ангара. За облитане на Луната са нужни две ракети - едната с пилотираният кораб 'Федерация' и втора с ускорител и запаси от гориво . За вариант с кацане на Луната , са били планирани четири старта на 'Ангара' . В развитие на проектите - Роскосмос се отказва от тази схема и ершават да раработят свръхтежка ракета носител . За облитане на земята би бил достатъчен един старт на подобна ракета . Но за варианта с кацане , пак биха били нужни няколко старта на подобна ракета и сглабяне на космически кораб на орбита.
"Ако на космодрума Восточний се модернизара стартовата площадка за РН 'Съюз' до възможности за изстрелване на пилотирани кораби , и ако се построи и стартова площадка за 'Ангара' , а също така се разрботи кислородна водородна степен за 'Ангара-А5Б' , то тогава се оформя възможност за стартове на пилотирани кораби Съюз до около лунна орбита и завръщане обратно - така е пояснил за РИА Новости , популяризатора на космонавтиката Виталий Егоров.
По думи на Егоров , по този начин , може да се изпращат руски космонавти на кораби Съюз за облитане на лУната или на бъдещата международна Лунна орбитална станция , или да се изпращат към Луната туристи желаещи да повторят полета на Аполо 8 , при който астронавти за първи път реализираха облитане на Луната.
"При такова развитие на нещата , отпада необходимоста в разработката на КК Федерация и свръхтежката РН на базата на 'Съюз-5' " е пояснил Егоров.
По рано Рогозин е съобщил , че до завършването на раработката на 'Федерация' , към Луната може да бъдат изпратени пилотирани КК 'Съюз' .
Следва да се отбележи , че първи опити за бързо излизане на орбита са провеждани още в СССР - по време на полета на 'Съюз-3' с космонавта Георги Береговой . При него полет , е трябвало да се раализира скачавне със 'Съюз-2' , но скачването не е било успешно , след което е било прието решение да се проведе скачване на второто завъртане, тлел след час и половина полет или изобщо на второто или третото денощие . Тази схема се използва и до днес .
Следва също да се отбележи , че по тези времена е имало схеми при които товарните кораби са достигали до орбита за по малко от час.
До съвсем скоро време се използваше дву денонощната схема за полет до МКС . От не отдавна се премина на по кратката шест часова - четири завъртания . След като бъде проведено още едно успешно тестване на тази нова схема за две завъртания с помоща на товарен "Прогресс' , тази схема ще бъде използвана и за пилотираните КК 'Съюз'
[РИА Новости]прочетена[96] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft