Апаратът на НАСА InSight е зафиксирал на Марс много силно марсотресение

Марсианската сонда InSight е зафиксирала най-голямото марсотресение , от всички регистрирани досега на други планети. - събитието е с магнитуда 5 бала и е станало на 4 май 2022, на 1222 марсиански ден от мисията.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[11-05-2022] Апаратът на НАСА InSight е зафиксирал на Марс много силно марсотресение
Марсианската сонда InSight е зафиксирала най-голямото марсотресение , от всички регистрирани досега на други планети. - събитието е с магнитуда 5 бала и е станало на 4 май 2022, на 1222 марсиански ден от мисията.

Това марсотресение е попълнило каталога с подогни над 1313 събития , зафиксирани от InSight от момента на кацането на Марс през ноември 2018. Предишното най-най е било 4.2 бала , регистрирано на 25 август 2021г.
InSight бе изпратен на Марс с високочувствителен сейзмометър, предоставен от Националния център за космически изследвания на Франция , за изучаване на недрата на планетата. Когато сеизмичните вълни преминават през кората, мантията и ядрото на Марс или се отразяват от тях , те се променят по специфичен начин , по което сеизмолозите може да определят дълбочината и състава на тези слоеве. Това което учените ще научат за структурата на Марс ще помогне по добре да се разбира формирането на всички каменисти светове , включително Земята и Луната.
Събитие с магнитуда 5 - това е средно по сравнение с подобни които се случват на Земята, но то е близо до горната граница на това, което учените се надяваха да регистрират на Марс по време на мисията InSight . Научната група ще продължи изучаването на данните от това събитие , преди да съобщи подробности за това къде е неговото местоположеие , характера на източника и какво може да се научи за вътрешния строеж на Марс.
Това марсотресение възникна в момент , когато InSight се сблъска с нови проблеми свързани със слънчевите батери , които захранват апарат. С течение на времето , докато InSight се намира на Марс , през зимния период , във въздуха се увеличава количестото на прах, което намалява достъпната слъчева светлина от която се зареждат батериите. На 7 май 2022 количеството достъпна енергия е паднло под минимума , при който се включва безопасен режим , при който всичко се изключва освен жизнено важните системи. Този процесс е предназначе за защита на сондата и може да се повтори , тъй като достъпната енергия намалява.
След завършване на основната мисия в края на 2022 и достигане на първоначалните научни цели , НАСА удължи мисията до декември 2022.
[Новости Космонавтики]прочетена[294] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft