Астрономи са разкрили тайната на раждане на огнената корона на Слънцето

Короната на Слънцето се нагрява до свръхвисоки темепратури не само за сметка на големите изригвания и изхвърлянето на плазма , но и благдарението на милиони наноизригвания , невидими за нас , това са заявили астрономи в статия публикувана в списание Nature Astronomy.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[11-10-2017] Астрономи са разкрили тайната на раждане на огнената корона на Слънцето
Короната на Слънцето се нагрява до свръхвисоки темепратури не само за сметка на големите изригвания и изхвърлянето на плазма , но и благдарението на милиони наноизригвания , невидими за нас , това са заявили астрономи в статия публикувана в списание Nature Astronomy.

"Ние успяхме да зафиксираме раждането на гореща плазма в тези точки на атмосферата на Слънцето , където няма петна и където светилото е спокойно. В бъдеще , ние се надяваме да проведем по продължителни наблюдения и да разберем каква част от нагряването на короната се пада на подобни наноизригвания" - пишат Джулиана Виверинг (Juliana Vievering) от университета Минесота в Минеаполисе (САЩ) и нейните колеги.
Слънцето е топка разтопена плазма , горните слоеве на която се смесват постоянно , което в съчетание с високата електропроводимост на слънчевата плазма създава силно магнитно поле. Линиите на това магнитно поле често излизат извън пределите на по плътните слоеве на Слънцето и това довежда до появяването на петна и мощни коронални изхвърляния на материя, потенциално способни да унищожат всичко живо на Земята.
Високата температура на короната - най-горния слой от слънчевата атмосфера и до сега си остава загадка за астрофизиците.По ниско лежащите слоеве на Слънцето - хромосфера и фотосфера - са нагрети до температури около 6-10 хил градуса по Келвин . В пограничния слой между короната и фотосферата с дебелина няколко км тази температура рязко се увеличава - в стотици хиляди пъти и достига до милион градъса по Келвин.
Пълноценно обяснение на този феномен , в чието съществуване учените даже и не се съмняваха , засега не съществува. Много астрономи смятат , че атмосферата на Слънцето се нагрява за сметка на мощните изригвания и изхвърляне на плазма, които периодически стават на неговата повърхност , но еднозначни свидетлства за това не са открити.
Виверинг и нейните колеги са намерили първи 'веществени' намеци за това , че това не е така , изучавайки данни , които са събрани от уникалния ренгенов телескоп FOXSI, предназначен за наблюдаване на активноста на Слънцето в ренгеновия диапазон . Де-факто , то е 'наземен ' аналог на един от инструментите на японския орбитален телескоп Hitomi, който се разруши миналата година.
Атмосферата на Земята пречи да се водят подобни наблюдения на светилото и други звезди, поради това , американски и японски учени изстрелват този телескоп в горните слоеве на атмсферата използвайки специални ракети, като по този начин телескопа FOXSI прави наблюдения в продължение на няколко десетки минути преди да започне да се завръща в атмосферата.
Тези непродължителни наблюдения , както разказва Виверинг , са били достатъчни за да се разбере в кои региони на Слънцето възникват изригвания на твърдо ренгеново излъчване , които свидетелстват за начало на нагряване на неговата корона , и да бъдат сравнени с разположението на големите изригвания , които се следят от спътници на ЕКА и НАСА.
Както се е оказало , голяма част от тези огнища на най-високоенергетични ренгенови събития са се намирали не раноните на петната и минали изхвърляния на коронална материя , а в 'спокойни' региони на светилото, не проявяващи видима активност. Както предполагат учените , в тези места на Слънцето стават своеобразни наноизригвания , невидими за нашите очи и инструменти на сондите , но при това нагряващи короната до темеператури десетки милиони градуса по Келвин.
Интересно е да се отбележи , че подобна идея вече бе предлагана от руски астрофизици изучаващи данните по слаби изригвания , събрани с помоща на първият руски слънчев телескоп 'Коронас-Фотон' . Те са открили , че голямо количество такива наноизригвания са достатъчни , за да се обясни напълно аномално виските температури на короната на Слънцето даже в този случай , ако няма петна и големи изригвания.
[РИА Новости]прочетена[88] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft