Учени са уточнили възраста на кометата Чурюмов-Герасименко

Кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко , която е открита от руските учени през 1969, се е образувала в резултат на сблъсък на две космически тела на по късните етапи от формирането на Слънчевата система , т.е. тя е значително по млада от колкото се предполагаше досега.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[12-03-2018] Учени са уточнили възраста на кометата Чурюмов-Герасименко
Кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко , която е открита от руските учени през 1969, се е образувала в резултат на сблъсък на две космически тела на по късните етапи от формирането на Слънчевата система , т.е. тя е значително по млада от колкото се предполагаше досега.

До такъв извод са стигнали учените след математическо моделиране. Както се съобщава на сайта на Бернския университет, специалистите от който са участвали в изследванията, по време на научната дейност са имали за цел да уточнят , какво се случва при сблъскване на ядрата на две комети . "Пресмятанията са по казали , че значителна част от материала се акумулира в многочислени малки парчета" е заявил Мартин Ютци , експерт от Центъра за изследване на космоса от Бернския университет.
Образувалите се след сблъсъка фрагменти имат различна форма и някой се състоят от две части , по аналогия с кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко.
"Ние бяхме удивени , че при такъв вид катастрофически сблъсък , само малка част от материала се свива и нагрява" е пояснил Ютци. Освен това, този материал който се разпръсква , по мнението на астрономите , едва ли ще участва в образуването на ново поколение ядра на комети. От друга страна , летливите газове и субстанции , намиращи се на кометите , може да 'преживеят' много мощни сблъсъци. Поради това , новото поколение комети съхранява плътноста на структурата и в тях както и преди има много летливи вещества.
Подоби свойства има и кометата 67Р, която има форма на 'патица' . Специалиситите са направили извод, че кометата може действително да се появи като резултат на сблъсък в късните етапи от формирането на Слънчевата система , а не в началото - преди 4.5 милиарда години , както смятаха някои специалисти . Мартин Ютци и неговия колега - астрофизик от Бернския университет - Вили Бенц - са стигнали до заключението , че относително тънкото съединение между двете компоненти на кометата не би оцеляло в продължение на няколко милиарда години . Т.е. кометата е относително млада.
Компютърното моделиране е показало , че след сблъсъка , малките по размери парчета , намиращи се близо до по едрите , може да бъдат акумулирани от тях. Учените са дали обоснование и на пористата структура на 67Р, за която стана известно по време на изследването с помоща на космическия апарат Розета.
[ИтарТасс]прочетена[122] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft