В покрайнините на Слънчевата система са открит над 100 малки планети

Учени от проекта по изучаване на тъмната материя са разработили нов метод за търсене на така наречените транснептунови обекти - малки планети , скрити в тъмните покрайнини на Слънчевата система. Астрономите предполагат, че в тази зона може да се крие и хипотетичната Девета планета.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[12-03-2020] В покрайнините на Слънчевата система са открит над 100 малки планети
Учени от проекта по изучаване на тъмната материя са разработили нов метод за търсене на така наречените транснептунови обекти - малки планети , скрити в тъмните покрайнини на Слънчевата система. Астрономите предполагат, че в тази зона може да се крие и хипотетичната Девета планета.

Засега търсенето на деветата планета не са дали резултати , но затова пък са открити 139 досега неизвестни малки планетни тела. Резултатите са публикувани в списание The Astrophysical Journal Supplement Series.
В Слънчевата система в момента има осем големи планети. Най-отдалечената от тях , Нептун се намира на разстояние 30 а.е. от Слънцето. След орбитата на Нептун се намира така наречения пояс на Койпер,състоящ се от голямо количество по малки космически тела, най-голямото известно от тях - малката планета Плутон , която до 2006 си беше редовна планета, но след това бе преведена в категорията на малките планети , в която освен плантите джуджета се отнасят и астероидите.
Общо до момента в пояса на Койпер и извън неговите предели са открити около 3000 транснептунови обекти , отнасящи се към категорията на малките планети , и този списък постоянно се увеличава. Въпреки това , откритието за което става дума е важно . Не само поради това , че са открити наведнъж 139 нови обекта , но и поради това , че е направено по необичаен способ, разработен от учените от проекта Обзор на тъмната енергия (Dark Energy Survey — DES).
Главната задача на DES , който се провежда от август 2013 до януари 2019, е било изучаването на природата на тъмната енергия , но степента на дълбочина , ширина и точност на обзора на небето в рамките на този проект са се оказали полезни за определяне на далечни малки планети. Специализираните измервания на инфрачервеното и близкото инфрачервено излъчване в южната част на небето са били провеждани на всеки час или два. Преди всичко са били изучавани такива обекти като свеъхнови и струпвания на галактики , за да се направи опит за пресмятане на ускорението на разширяване на Вселената, която както се смята се намира под влиянието на тъмната енергия. Но учените са успели да проследят и по малки движещи се обекти , отделяйки ги от далечните звезди , които остават относително статични.
"Специалните излседвания позволяват да се видят движенията на обектите и да се проследят, се казва в през релиза по думи на ръководителя на изследването Педро Бернардинели от Пенсилванския университете. - Едно от ключовите неща , които ние направихме , бе че ние намерихме начин да възстановим тези движения"
Използвайки данните от DES , учените са събрали координати на 7 милиарда възможни обекта , открити от програмата, сигналът от които е бил над нивото на фона. След това , наблюдавайки обектите определено време , учените са успели да премахнат от списъка тези които са статични.
"Ние имахме този списък с кандидати , а след това трябваше да се убедим , че нашите кандидати наистина са реални неща" е казал Бернардинели.
В резултат на това са открити 316 транснептунови обекти , 139 от тях неизвестни досега. Болшинството от тях са разположени в диапазона 30-90 а.е. Но има и 7 екстремално отдалечени , намиращи се на разстояние над 150 а.е. Ако тези малки планети бъдат потвърдени , то те ще станат най-отдалечениете обекти в Слънчеватата система . За сравнение , орбитата на Плутон се намира на 40.а.е. от Слънцето .
Сега , когато проекта DES е завършен , изследователите планират да проведат повторен анализ на набора данни , този път с по нисък праг за откриване на обекти . Учените се надяват , в близко бъдеще да бъдат открити още най-малко 500 нови транснептунови обекти, като е възможно сред тях да бъде неуловимата Девета планета, наличието на която е предсказано от различни групи астрономи по разпределението на орбитите на транснептуновите обекти.
"Съществуват много идеи за планети гиганти ,които по рано са били в Слънчевата система и които вече не са, или за масивни планети , които се намират далеко и са прекалено тъмни за да бъдат забелязани" казва един от авторите на изследването , професор Гари Берншейн от Пенсилванския университет.
[РИА Новости]прочетена[110] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft