Астрономи за първи път са заснели планета ,която се върти около друга звезда

Европейски планетолози , за първи път са успели да проследят , как една от намиращите се 'наблизо' езко планета се върти около своята планета. Нейните снимки и научни данни са публикувани на сайта на Европейката южна обсерватория.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[12-11-2018] Астрономи за първи път са заснели планета ,която се върти около друга звезда
Европейски планетолози , за първи път са успели да проследят , как една от намиращите се 'наблизо' езко планета се върти около своята планета. Нейните снимки и научни данни са публикувани на сайта на Европейката южна обсерватория.

"Гледайки тези снимки , може да е помисли , че планетата около бета Живпописец преминава по диска на звездата и го затъмнява леко . Но реално нищо такова не се случва и по този начин не може да бъде открита. Засенемането на този свят е поредната голяма стъпка и начало на нова ера в изучаването и откриването на екзопланетите" са заявили учените.
Бета Живописец е втората по яркост звезда от съзвездието Живописец. Тя се намира на 64св г от нашата Слънчева система , и е 1.75 по масивна от нашето Слънце но има 8.6 пъти по висока светимост. Системата бета Живописец е много млада , тя е едва на восем-двадесет млн години.
Това светили още в началото на 1980 е привлякло вниманието на астрономите със своето необичайно силно инфрачервено излъчване. Негов източник се е оказал газопрахов облак - диск , въртящ се около звездата , където след това бе открита планетата Бета Живописец b. Първите снимки на този зараждащ се свят и неговата газопрахова мантия е направил Хабъл още през 2009г.
Последвалите наблюдения на тази формираща се планета са разкрили няколко странности - в това число нейните рекордни размери и необичайно наклонена орбита. Опитавайки се да разберат как е възникнала тази система , планетолозите следят бета Живописец практически непрекъснато с помоща на ред наземни и космически телескопи.
Днес Anna-Marie Lagrange и други астрономи , открили планетата през 2009 с помоща на инструменти на телескопа VLT в Чили , са публикували снимки и научни данни , които са събирали през последните четири години с помоща на инструмента NACO.
Този прибор , както обясняват учените , позволява да се 'премахва' звездата от полето на обзор , използвайки специално 'перде' коронограф , което прави видими планетите за човешко око и за компютърни алгоритми.
Използвайки NACO, учените са могли да проследят как бета Живописец b се върти около светилото и прелита над неговия край в този момент когато и звездата и газовия гигант са обърнати и 'гледат' към Земята. Този своебразен парад , както отбелязват учените , е започнал през 2014 и е продължил около две години.
Първия видеозапис на полета на планета около друга звезда , както отбелязват изследователите , е помогнал да се уточни температурата на този 'супер Юпитер' , продължителноста на година и други негови важни свойства.
Поради високите температури , едвали е възможно съществуването на живот на планетата или на нейните луни . От друга страна , наблюденията на подобни светове позволяват на планетолозите да разберат , как възникват планетите и от какво зависи положението на 'зоните на живот' при ярките и едри звезди.
[РИА Новости]прочетена[108] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft