Назована е най-старата планета в Слънчевата система

Международна група учени е открила , че Юпитер е най-старата планета от известните в Слънчевата система. Това се съобщава в прес релиз публикуван на сайта Phys.org.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[13-06-2017] Назована е най-старата планета в Слънчевата система
Международна група учени е открила , че Юпитер е най-старата планета от известните в Слънчевата система. Това се съобщава в прес релиз публикуван на сайта Phys.org.

Астрономите са анализирали съдържанието на изтопите на волфрам и молибден в железни метеорити , което е позволило да се определи мястото на тяхното формиране . Оказало се , че тезиобекти са се образували в една от две различни области на 'мъглявината' от която след това е възникнала Слънчевата система . Тези региони са останали изолирани в продължение на 2-3 милиона години. Причината за това е 'процепа' между тях , който се е появил в резултат на това , че Юпитер е притеглял към себе си вещество от протопланетния диск.
Твърдото ядро на плаентата гигант , по оценки се е образувало около един милион години след началото на формирането на Слънчевата система. Образуването на Юпитер е възпрепятсвало предвижването на веществото вътре в газопраховия диск , което е предотвратил появяването на планети от класа СуперЗемя. За да достигне (Юпитер) до масата около 70 пъти масата на Земята , са били нужни 3-4 милиона години. По късно твърдтото ядро е започнало да привлича вещество , което е послужило за образуване на газовата обвивка на Юпитер.
По оценки на астрономите , Слънчевата система се е появила преди 4.5 милиарда години . Планетите са се формирали при въртенето на протопланетния диск , който е обкръжавал Слънцето.
[www.lenta.ru]прочетена[1218] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft