Довериха на SpaceX извеждането в космос на секретната мини совалка.

От ВВС на САЩ са доверили на SpaceX петият старт на секретната мини-совалка Boeing X-37 (X-37B Orbital Test Vehicle или OTV). Стартът ще бъде проведен с РН Фалкон-9 през август 2017. По информацият от изданието Space News.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[13-06-2017] Довериха на SpaceX извеждането в космос на секретната мини совалка.
От ВВС на САЩ са доверили на SpaceX петият старт на секретната мини-совалка Boeing X-37 (X-37B Orbital Test Vehicle или OTV). Стартът ще бъде проведен с РН Фалкон-9 през август 2017. По информацият от изданието Space News.

Министърът на ВВС на САЩ Хизер Уилсон на заседание на комитета на сената по въоръжените сили е отбелязала , че SpaceX осигурява 'възможнсота за гарантиран достъп в космоса по извънредно конкуретни цени" . Експертите предполагат , че възможноста за изстрелване на Boeing X-37 на този нов носител пердоставя 'допълнителни възможности'.
Предишните четири старта на Boeing X-37 бяха проведени с помоща на РН Атлас-5 на компанията ULA (United Launch Alliance), съвместно предприятие на аерокосмическите гиганти Lockheed Martin и Boeing, — главен конкурент на SpaceX на американския пазар. По рано ULA бе единствената компания на която Пентагона доверяваше извеждането на военни апарати.
Първият старт на мини совалката бе проведен на 22 април 2010г. Последния полет на Boeing X-37 завърши през май 2017 бе най-дългият до момента ( 718 денонощия ) . Общо за седем години на околоземна орбита Boeing X-37 е прекарал 2085 денонощия ( това е сумарно , а не от един апарат )
Целите на полета на Boeing X-37 не са известни и като правило в СМИ попадат само информация за съпътстващи научни програми реализирани на кораба . Например за целите на последния полет се съобщаваше , че ще бъде изпитан нов йонен ракетен двигател. Също така космическото агентство в рамките на проекта METIS (Materials Exposure and Technology Innovation in Space) на борда на Boeing X-37 трябваше да изучава влиянието на космическите условия на перспективни материали.
Boeing X-37 може да бъде извеждан и да се приземява по същата схема като апаратите от серията Space Shuttle.
Дейностите по разработката на X-37 за почнаха през 1999г. Първоначално се предполагаше да бъде използван за ремонт на спътници на орбита на височини до 700 км. Но през 2004 програмата бе засекретена и предадена на Агентството по перспективни отбранителни и научни изследователски разработки на САЩ (DARPA) . От тогава , бюджета свързан с Boeing X-37 не засекретен . В разпореждане на ВВС на САЩ , както е известно има два апарата Boeing X-37.
[www.lenta.ru]прочетена[96] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft