Прахова буря пречи на работата на марсохода Opportunity

Изключително мащабна и силна прахова буря на Марс възпрепятства работата на американския марсход Opportunity, който работи на Марс почти 15 години.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[13-06-2018] Прахова буря пречи на работата на марсохода Opportunity
Изключително мащабна и силна прахова буря на Марс възпрепятства работата на американския марсход Opportunity, който работи на Марс почти 15 години.

"Бурята е най-силната от всички които сме зафиксирали до момента на Марс, на състояние 10 юни , бурята покрива площ около 41 млн кв км ( което е приблизително Северна Америка и Русия взети заедно ) .
Бурята е закрила слънчевата светлина до толкова , че е превърнала деня в нощ за марсохода Opportunity, който сега се намира близо до епицентъра на бурята в Долината на устойчивосат (Mars' Perseverance Valley)" по информация от прес релиз на НАСА.
Специалистите от НАСА планират да проведат брифинг на 13 юни , на който да ракажат за състоянието на марсхода и бушуващата буря на Марс.
Opportunity пристигна на Марс през 2004. По информация от сайта на НАСА , научната дейност на Opportunity е спряна на 8 юни , а последните данни от марсохода са получени на 10 юни. Тези данни показват , че температурата на марсхода е минус 29 С . От НАСА отбелязават , че подържането на температурния режим е жизнено важен фактор за работата на апарата , който бе планирано да работи само 90 дни на Марс , но продължава да работи вече почти 15г.
[РИА Новости]прочетена[98] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft