Продължителния престой в космоса води до промени в ДНК на астронавтите

Скот Кели , който прекара една година в космическа командировка на МКС , не е вече 'пълен' близнак на своя брат Марк Кели , по статия от LiveScience.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[13-03-2018] Продължителния престой в космоса води до промени в ДНК на астронавтите
Скот Кели , който прекара една година в космическа командировка на МКС , не е вече 'пълен' близнак на своя брат Марк Кели , по статия от LiveScience.

"Когато Ското прекара еднад година в космоса , в неговия организъм са станали много промени в работата на различни гени. Част от тези промени е изчезнала след завръщането на Земята, но част от промените са останали - включително измененията в работата на имунната система и ретината на очите. Такова голямо количество промени говори за това, че тялото в прекия смисъл на думата се е оптитвало да се приспособи към съвършено нова 'чужда' среда на обитание " това е заявил Кристофер Мей , ръководител на проекта на НАСА Twins Study.
Братята Кели участват в експерименти на НАСА - медиците се опитват да оценят как живота на орбита влияе на здравето на човека.Скот и Марк са едноячни близнаци със сходен образ на живот - и дватама са астронавти. Последното обстоятелство прави експеримента 'чист' и строг.
Вземайки кръв и тъкани образци преди и след едногодишната командировка на Скот на МКС , медиците от НАСА са сравнили образците с аналогични образци взети от Марк . Така са били открити интересни различия, които са предизвикани от живота в космоса.
Например - молякулярните биолози са открили , че така наречените теломери , крайни части на хромозомите , защищаващи ги от повреди , са станали по дълги след престоя в космоса. Това говори за един вид подмладяване на клетките на Скот Кели. От друга страна има и негативни изменения - микрофлората на стомаха му е станала друга- в неговия организъм са започнали по често да се поевяват възпаления , а състоянието на костите се е влошило поради живота в безтегловност.
Неодавна Мейсън и неговите колеги са анализирали как се е променила структурата на ДНК и активноста на някои гени на Скот Кели. Както се шегуват учените , сега вече не може да се смята , че Скот Кели е пълноценен близнак на Марк , около седем процента гени работят по различен начин след едногодишната експедиция на Скот Кели.
Освен участъците ДНК свързани с имунитета и очите , най-големи промени се наблюдават в работата на тези гени , които отговарят за формирането на костите , поправка на мутации те и реакцията на недостатъка на кислород и излишъка на въглероден двуокис. По думи на генетиците , измененията имат различен характер - дейноста на някой гени е била 'изключена' , а други са станали по активни.
Екипа на Мейсън не е завършил анализа на данни. Сега учените се опитват да намерят така наречени космически гени , отговарящи за приспособяването на човек към живот в безтегловност. Откриването на подбни промени , ще помогне по добре да се подготвят и защитят хората при бъдещи полети към Марс , Луната и други далечни полети.
[РИА Новости]прочетена[374] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft