Фондът на Юрий Милнер може да създаде сонда за търсене на живот на Енцелад

Фондът Breakthrough Initiatives, който е създаден от руският ИТ милиардер Юрий Милнер, може да създаде и изпрати в космоса първата частна сонда за търсене на живот на Енцелад , спътник на Сатурн., по информация от Space.com

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[13-11-2017] Фондът на Юрий Милнер може да създаде сонда за търсене на живот на Енцелад
Фондът Breakthrough Initiatives, който е създаден от руският ИТ милиардер Юрий Милнер, може да създаде и изпрати в космоса първата частна сонда за търсене на живот на Енцелад , спътник на Сатурн., по информация от Space.com

"Неотдавна ние се замислихме за това , дали е възможно в близко време да създадем относително евтина частна мисия до Енцелад и да я изпратим до тази луна на Сатурн, за да изучи гейзерите там и да разбере какво се крие в тях , още преди натам да се отправи скъпата мисия на НАСА . Как това може да се направи , и може ли изобщо да се направи все още предстои да се изясни. " е заявил Милнер, в изказване на космически форум на списание Economist.
Фондът Breakthrough Initiatives,бе създаден през 2015 от Юрий Милнер и Стивен Хокинг за търсене на следи от извънземни цивилизации и следи от неразумен живот извън пределите на Земята. 'Първенец' в тази инициатива стана проектът Breakthrough Listen - мащабно търсене на сигнали на извънземни с помоща на най-големите радиотелескопи в света , за работата на които бяха отделени около 100млн долара.
Една година след това , Милнер и Хокинг обявиха за стартът на втора инциатива Breakthrough Starshot, в рамките на коят , аналогична сума бе отделена за разработване на миниятюрна сонда , която ще може да долети до Алфа кентавър за няколко десетки години, използвайки слънчево платно и мощен лазер в качеството на двигател.
Следващ голям проект на Breakthrough Initiatives, както е отбелязал самият бизнесмен , може да стане разработката на първта частна междупланетна сонда. Тази сонда ще се отправи да изучава най-интересния обект в Слънчевата система от гледна точка на търсенето на извънземен живот - Енцелад , луна на Сатурн, в недрата на която според учените има топъл океан , в който може да има всички условия за зараждане на живот.
След разрушаването на 'Касини' през септември , учените могат да изучават Сатурн и неговите спътници само от орбитата на Земята, което не позволява да се търси живот на Енцелад или Титан или да се разкриват нови тайни на тези луни на 'властелина на пръстените' .
Главен 'конкурент' на Милнер в това отношение , ако руският бизнесмен реализира своята идеия - ще бъде НАСА. Ден преди разрушаването на 'Касини' , представители на НАСА заявиха , че следващата мисия в рамките на програмата New Frontiers може да бъде изпратена към Енцелад.
Даже ако НАСА одобри подобна мисия в най-скоро време , в началото на 2019 , то тя ще полети към Енцелад не порано от среадата на 2020г поради бюджетни и логистически ограничения. Поради това , както е отбелязал самият Милнер , неговият проект има шансове да 'изпревари' НАСА и първи да открие следи от извънземен живот , ако има такива на Енцелад , или да докаже че няма там такива.
[РИА Новости]прочетена[135] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft