Японската сонда 'Хаябуса-2' напусна района на астероида Рюгу

Японската изследователска сонда 'Хаябуса-2' в сряда , завърши своята мисия в района на астероида Рюгу и пое курс обратно към Земята. По информация от Японското аерокосмическо агентство.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[13-11-2019] Японската сонда 'Хаябуса-2' напусна района на астероида Рюгу
Японската изследователска сонда 'Хаябуса-2' в сряда , завърши своята мисия в района на астероида Рюгу и пое курс обратно към Земята. По информация от Японското аерокосмическо агентство.

Мисията 'Хаябуса-2' около Рюгу продължи около половин гоина и сега японската сонда трябва да се върне към Земята и да донесе взетите от астероида образци. Първите пет дни от своя обратен път сондата ще се движи със скорост 10см в секунда , като през това време ще прави снимки на астероида. След това , от 19 ноември до 2 декември , сондата ще тества своя йонен двигател , а от 3 декември , ако няма проблеми , йоният двигател ще бъде задействан на пълна мощност. По него време , разстоянието между апарата и Рюгу ще се е увеличило от 20 до 65км.
Стартирането на йонния двигател след толкова време престой безпокои специалистите от JAXA. Поради това , за неговите тестове е отделено толкова много време . Както се очаква, обратния път ще отнеме около година и 'Хаябуса-2' ще се приближи към Земята оринтировачно през декември 2020г.
За времето прекарано в района на астероида от юни 2018 , японската сонда направи две успешни спускания към повърхноста с цел вземане на образци. При едното от тях, апаратът специално провоцира взрив и създаде изкуствен кратер , за да получи образци от по дълбоки слоеве на космическото тяло. По мнение на учените , всички тези операции са преминали по план и намиращите се в специалната капсула фрагменти от астероида ще представляват огромен научен интерес.
Освен това 'Хаяжуса-2' е направил многочислени снимки и видеозапис на Рюгу, а също така спусна на неговата повърхност няколко малки роботи , които изучиха релефа. В някои места релефа се оказа много неравен с камъни с размери до 50 см . Тези данни са помогнали при избора на безопасни точки за кацане на самата сонда на астероида.
[ИтарТасс]прочетена[105] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft