Учените получиха нови данни , какво е станало на Рюгу след тестовия взрив

След взривяването на астероида Рюгу се е образувал кратер с диаметър 15м и са се появили поне две стотици нови по едри камъка. Част от тях са разпръснати на разстояние до 40 м от епицентъра на взрива. По информация от сайта на Университета Кобе.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[13-11-2020] Учените получиха нови данни , какво е станало на Рюгу след тестовия взрив
След взривяването на астероида Рюгу се е образувал кратер с диаметър 15м и са се появили поне две стотици нови по едри камъка. Част от тях са разпръснати на разстояние до 40 м от епицентъра на взрива. По информация от сайта на Университета Кобе.

"Нашите наблюдения над това , какво се случва с повърхноста на астероида след падането там на малки небесни тела , ще помогнат да се проверят компютърните симулации , които смятат последствията на сблъсъци на астероиди. Освен това , благодарение на тези изследвания , ще може по добре да се подготвим за аналогични експерименти които планираме , в частност в рамките на мисията DART" пишат учените.
Рюгу - е относително малък ( с диаметър около км ) околоземен астерпоид от групата на Аполоните . Той бе открит през 1999 , а през наши дни бе избран в качеството на цел за космическият апарат 'Хаябуса-2' . Сондата трябва да достави на Земята образци взети от астероида.
В космоса сондата бе изпратена в началото на декември 2014г, в района на астероида достигна през юли 2018. През април 2019 апаратът хвърли на повърхноста на астероида взривни материали, за да събере обраци и да ги върне на Земята.
След взрива , на повърхноста на астероида Рюгу възникна нов кратер с диаметър около 15м. През юли 2019 'Хаябуса-2' направи още едно сближаване с повърхноста на астероида и взе образци от този кратер.

С това изследването на кратера не приключва. През следващите седмици и месеци , камерите на 'Хаябуса-2' снимаха мястото на кацане и кратера и отследяваха как взривът го е променил.
Учените са изяснили , че за разлика от относително пресните кратери на повърхноста на Луната и Марс, слоя изхвърлена почва на края на кратера на Рюгу се е оказал необичайно тънък.Сравнявайки новите снимки с тези направени преди хвърляне на бомбата , учените са изяснили причината за това: оказва се , че голяма част от 'липсващата материя' с големи камъни с различни размери.
По пресмятания на планетолозите , общо такива камъни са се образували окло две стотици. Сред тях учените са намерили и относитлено големи с диаметър 30 см и по малки с размери 3-5см. Пресмятанията на учените показват , че взривната вълна е разпиляла много от камъните в близките 40 метра от кратера.
Сеиззмичните колебания , които са възникнали поради взрива са преместили от местата им някои вече съществуващи камъни, в това число и големи с диаметър около метър. Някой от тях са отместени на няколко метра в резултат на взрива. Това е свързано както с въздействието на взрива , така с деформацията на почвата и сблъсъжи с вече съществуващи нови камъни.
Аракава и неговите колеги се надяват , че тези данни , а също така построените на тяхна основа теоретически модели ще помогнат на учените по точно да предсказват последствията от сблъсъците с астероидите , а също така и това , колко бързо се променя облика на тяхната повърхност в резултат на удари на микрометеорити и др малки обекти.
[ИтарТасс]прочетена[74] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft