Астрономи публикуваха терапикселна фотокарта на част от Вселената

В рамкитe на Слоановския проект по цифрово заснемане на небето (SDSS) , е публикувано най-детайлното изображение на небето до сега. По информация от официалния сайт на проекта.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[14-01-2011] Астрономи публикуваха терапикселна фотокарта на част от Вселената
В рамкитe на Слоановския проект по цифрово заснемане на небето (SDSS) , е публикувано най-детайлното изображение на небето до сега. По информация от официалния сайт на проекта.

Новата порция информация ( вече осма поред, публикувана в рамките напроекта ) - обхваща 5200кв. градуса от небесната сфера ( пълната площ на небесната сфера е 41243 квадратни градуса) . Тези данни , обединени с предишните , позволяват на учените да получат карта с площ 14555 квадратни градуса, което е над 1/3 от небесната сфера.

Резолюцията на получената 'снимка' е над терапиксел ( т.е. над трилион пиксели ) . Всеки пиксел носи информация за малък фрагмент от небето в 5 диапазона - включително инфрачеревн и ултравиолетов. Към изображението се прилага и каталог с над 500 млн нови обекти , открити при съставянето на картата. Авторите на изображението подчертават , че това е само малка част от откритият, които може да се направят.
За събирането на данните , предоставяни на сайта на проекта за свободно ползване , са били нужни над 10 години. Главен инструмент за получаване на данните за небето е бил 2.5м телескоп в обсерваторията в Ню-Мексико. В близко време 138 мегапикселната камера на този телескоп , ще бъде предадена в Смитсоновския музей в качеството си на експонат, а телескопа ще получи по съвременни инструменти.
Самите изследователи се надяват , че тяхната работа ще служи на астрономите в продължение на много години. В качеството на пример те привеждат изображението на небесната сфера , получено по време на изследване на небето от Паломарската обсерватория (Palomar Observatory Sky Survey), което е било проведено през 50-те години на миналия век , и се използва от астрономите и до сега.
[www.lenta.ru]прочетена[2481] коментари[0]
Виж Коментарите

Абонирай се
Links