Фрагмент от разрушената совалка Challenger е намерен на дъното на океана.

Голяма част от разрушената совалка 'Челенджер' е намерена на дъното на Атлантическият океан , след над три десетилетия след трагедията.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[14-11-2022] Фрагмент от разрушената совалка Challenger е намерен на дъното на океана.
Голяма част от разрушената совалка 'Челенджер' е намерена на дъното на Атлантическият океан , след над три десетилетия след трагедията.

Майкъл Чианили , менаджер на НАСА , който е потвърдил истинноста на останките , е съобщил , че това е един от най-големите фрагменти от Challenger намерен за десетилетията след аварията и първото парче , открито след кто два фрагмент от лявото крило бяха изхвърлени на брега през 1996г.
Водолазите са открили този фрагмент през март, когато са търсили останки от самолет от времената на Втората световна война. Преди няколко месеца, от НАСА са потвърдили , че фрагментът е бил част от совалката, коят се взриви малко след старта на 28 януари 1986. Всичките седем члена от екипажа загинаха по време на тази авария.
Подводното видео е предоставило 'много ясни и убедителни доказателства' е казал Чианили.
Водолазите са открили парче с размери 4.5 на 4.5м. Вроятно е по голямо , защото частично е покрито с пясък.
Засега, фрагментът остава на дъното на океана , недалеко от крайбрежието на Флорида, докато от НАСА решат какво да правят с него. Това парче е собственост н правителството на САЩ . Семействата на членовете на екипажа на Challenger са уведомени за откритието.
От момента на аварията са извадени около 107 метрически тона останки от кораба.
Голяма част от намерените парчета остават погребани в запустелите ракетни шахти на станции на космическите сили на Кейп Канаверал. Изключение е левият страничен панел на совалката, която е изложена в комплекса за посетители в Космическият център Кенеди , редом с изгорялата част от кабината на другата аварирала совалка - Columbia, която се разпадна при навлизане в атмосферата над Тексас през 2003г.
[Новости Космонавтики]прочетена[52] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft