Учени от НАСА са доказали , че на Енцелад има 'храна' за живот

Нови данни от сондата Касини и телескопа Хабъл с апоказали , че на Енцелад , луна на Сатурн , действително има източник на енергия за подържане на живот във вида на голямо количество молекули водород, по статия публикувана в списание Science.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[15-04-2017] Учени от НАСА са доказали , че на Енцелад има 'храна' за живот
Нови данни от сондата Касини и телескопа Хабъл с апоказали , че на Енцелад , луна на Сатурн , действително има източник на енергия за подържане на живот във вида на голямо количество молекули водород, по статия публикувана в списание Science.

"Водородът - това е главният източник на енергия за микробите , които живеят на Земята я околностите на хидротемални източници. Получените данни говорят за това, че водородът присъства и в океана на Енцелад . Ние не сме намерили следи от живот в него , но откриването на водород и следи от хидротремални активност много активно намекват за това , че под леда на тази луна на Сатурн може да съществува живот" е заявил Хантер Уейт (Hunter Waite) от Юго-западния изследователски институт в Боулдер (САЩ)
През 2005 Касини откри на Енцелад струи от частици воден лед и пара , които се изхвърят в космическото пространство от паралелни пукнатини близо до южния полюс - така наречените тигрови ивици. Това откритие постави пред учените въпроса за източника на тези пара и лед.
През март 2015 , 10 г след откриването на тигровите ивици и гейзерите на Енцелад, сондата Касини показа , че в недрата на този спътник на Сатурн има глобален океан от течна и гореща вода , откривайки частици пясък и замръзнали капки вода , изхвърлени в района на южния полюс на Енцелад в продуктитите изхвърлени от гейзера.
Както е разказал Уейт, окриването на тези гейзери и топлия океан в недрата на Енцелад , го е направило главен кандидат за ролята на второ място в Слънчевата система където може да има живот. Остава само една дреболия - да се намери източника на енергия , който микроорганизмите в дълбините на океана на Енцелад биха могли да използвах за хранене , отчитайки , че слънчевите лъчи едвали преминават през деблия слой лед.
Още през 2015 , когато учените са открили пясък в изригванията от гейзерите на Енцелад , те са намерили и намеци за това, че неговите води може да има водород. В полза на това е бил факта , че гранулите пясък са се формирали при достатъчно високи температури, над 50 градуса по Целзий, което от своя страна указва на достатъчно бурни реакции на дъното на океана , от който може да се отделя водород.

Откриването на пясък е довело и до това, че учените се решиха на още едно , много рисковано прелитане на Касини през изригванията на гейзерите през октомври 2015, което прелитане донесе своите плодове и беше опрадан риска.
Прелитайки само на 50 км от повърхноста на Енцелад, сондата Касини успя да анализира състава на изхвърлените от гейзера материали и да намери в тях ,както твърдят планетолозите молекули от неутрален водород , използвай ки масс-спектрометъра INMS.
Неговата концентрация , което са показали измерванията на сондата Касини , е достатъчна , за да се подържа живот във вида , в който съществува в околностите на хидротермалните източници на Земята на дъното на океаните.
По думи на Кристофер Глейн (Christopher Glein), астробиолог от Югозападния изследователски институт , ако такива микроби има на Енцелад, то те биха могли да играят същата роля като на земята като фитосинтезиращите бактерии и водорасли на Земята , преобразувайки енергията на неживата природа в биомасадостъпна за всички други организми.
"Всичко указва на това, че водородъ непрекснато се 'ражда' вътре в ядрото на Енцелад. Ние пресметнахме различни варианти на това от къде идва водорода и смятаме , че най-вероятния източник са хидротермални реакции между водата и каменистото дъно на оекана съдържащо в себе си органика и основи" казва в заключение Уейт.
[РИА Новости]прочетена[328] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft