'Хабъл' е получил нови фотографии на гейзери на Европа

Орбиталната обсерватория Хабъл е направила нови снимки на 100 км ви гейзери на повъхноста на Европа , възникващи в същата точка на планетата , в която са били открити преди три години , се казва в статия , публикувана в Astrophysical Journal Letters.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[15-04-2017] 'Хабъл' е получил нови фотографии на гейзери на Европа
Орбиталната обсерватория Хабъл е направила нови снимки на 100 км ви гейзери на повъхноста на Европа , възникващи в същата точка на планетата , в която са били открити преди три години , се казва в статия , публикувана в Astrophysical Journal Letters.

"Не всички от насс смятат , но според мен , това откритие ни позволява да гледаме оптимистично на признаците за съществуване на гейзери на Европа. Повторно изригване на същото място говори затова, ако се изразим с езика на статистиката , че това не може да е случайно. Ние се опитахме да намерим други обяснения , в това число и проблеми с инсрументите. Нищо такова не бе открито , и болшинството от нас мислят , че гейзерите са реални" - е завил Уйлям Спаркс (William Sparks) от Инстута в Балтимор ( САЩ)
На Евсропа - един от четирите най-големи спътници на Юпитер , открити още от Галилей , под много километровия лед има океан от течна вода. Учените смята , че океана на Европа е едно от вероятните места за съществуване на изънземнен живот. През последните години , астрономите са изяснили , че този океан обменя газове и минерали с леда на повърхноста ,а също така са потвърдили наличието в него на вещества необходими за съществуването на микроби.
Първите възможни следи за съществуването на гейзери на Европа са открити още през 2012 , когато американският астроном Лоренц Рос еоткрил на ултравиолетови снимки на Европа , направени от Хабъл , следи от необичайни светли петна в района на южния полюс на луната. Рос и неговият екип са сметнали , че тези петна са гейзери издигащи се на гигантска височина от няколко десетки километра от повърхноста на Европа.
Тези наблюдения са привлекли вниманието на учени от НАСА и през 2014 са проведени няколко допълнителни сесии наблюдения на Европа , в рамките на които Хабъл е зафиксирал три епизода на изригвания на гейзери . Не всички учени , както отбелязва Спарс , са повярвали на снимките от Хабъл , смятайки , че снимките са направени на предела на разрешителната способност на апарата и набюдаваните петна са проблеми на иснтрумента.
Това е заставили Спаркс и научния колектив на Хабъл да проведат серия допълнителни наблюдения на Европа в опит да докажат , че са прави . За целта им е била нужна не само мощноста на телскопа ветеран но и помощ от миналото.
Учените от НАСА са провели наблюдения на гейзерите по отработена методика- те са следили лунат в момента когато е преминавала по яркия диск на Юпитер , и са опитвали да открият тъмни петна на повърхноста на Европа, възникващи в момента , когато гейзерите изхвърлят водата в космоса и закриват ултравиолетовото сияние на планетата гигант.
Учените са успели да направят снимки в края на февруари миналаа година , когато следите от активност на гейзерите са се появили в същия регион на щжния полюс на Европа , където са били забелязани през март 2014. Този път гейзерите са били по активно от предния път, и височината на изригване е била около 100 км .
Допълнително повърждение на това , че в тази част на Европа може да има гейзери , са снимките в инфрачервения спектър на сондата 'Галилео' , получени в края на 1990. На тях , по думи на учените , може да се види , че на тази част от Европа където възникват гейзерите , е 2-3 градуза по топла от другите региони на луната. Това говори , че ледът там е забележимо по тънък и под него има топъл океан , който периодически излиза наповърхноста.
Засега остава неясно как се раждат гейзерите - мощноста на приливните сили на Юпитер , както признават учените , не са достатъчно за това че да се разчупи дебелия леден щит на Европа и да помогнат на водата да излиза на повърхноста. Учените се надяват, че сондата 'Европа-Клипер', прелитайки през гейзерите ще разкрие тайната на техния произход и дали има живот в подледния океан на Европа .
[РИА Новости]прочетена[818] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft