Космическият апарат Solar Probe Plus ще се приближи до Слънцето на минимално разстояние

Слънцето - сърцето на нашата слънчева система , източник на живота и едновременно с това потенциална заплаха за човечеството. Разбирането на сложната физична природа на Слънцето и процесите ставащи на него , отдавна налага да се излезе от рамките на наблюдения 'отдалеко' и обобщени и теоретични изводи.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[15-06-2014] Космическият апарат Solar Probe Plus ще се приближи до Слънцето на минимално разстояние
Слънцето - сърцето на нашата слънчева система , източник на живота и едновременно с това потенциална заплаха за човечеството. Разбирането на сложната физична природа на Слънцето и процесите ставащи на него , отдавна налага да се излезе от рамките на наблюдения 'отдалеко' и обобщени и теоретични изводи.


Но до сега , самата идея за създаването на апарат , който е способен да навлезе в атмосферата на Слънцето , изглеждаше нереална . Необходимо е да се разработи апарат , който е способен да събере и изпрати точни изследователски дани , и при това да оцееле в екстремалните условия на атмосферата на Слънцето. Нужно ли е да се пояснява , че за решаването на тази задача са необходими революционни технически идеи и гигантски финансови разходи, съпоставими с годишния оборот на малка страна.
Solar Probe Plus бе замислен от НАСА , като проект , обединяващ всички преимущества на опита в областа на космическите технологии и като част от глобалната програма на НАСА Living with the Star, целта на която е да се събере важна информация за Слънцето и неговото влияние на Земята и дейноста на човека. В рамките на проекта се създава космическа сонда , способна да се приближи до Слънцето на максимално близко разстояние и при това да е снабдена с последни разработки в областа на специалното изследвоателско оборудване. Стартът на апарата е запланиран за периода 30 юли -19 август 2018, а неговата историческа мисия и пътешествие към Слънцето ще продължи около 7 години.
В рамките на мисията Solar Probe Plus ще направи 24 обиколки около Слънцето , постепенно приближавайки се към него. Последните три завъртания ще позволят на Solar Probe Plus да прелети на разстояние около 8.5 слънчеви радиуса ( 6 млн км ) , което е около 7 пъти по близко от предишния рекорд , който бе установен още през 1976 от космическият апарат 'Хелиос-Б'. В точката на максимално приближаване Solar Probe Plus ще прелети около Слънцето със скорост около 200км/с.
За да може апаратът да издържи условията на високата темепратура и интензивноста на излъчване, неговият корпус ще бъде защитен от специален екран , разрабован за автоматичната междупланетна станция MESSENGER, който през 2011 успешно излезе на орбита около Меркурий. Този екран е планиран да издържа температура до 2500F (което е около 1400С). Освен това Solar Probe Plus ще бъде снабден с активно охлаждаеми слънчеви батерии, мощни антени и комбинация от научни инструменти за достигане на поставените изследователски цели.
Инструментария на Solar Probe Plus ще включва 5 направления за изсследване, утвърдени през 2010г от НАСА като най-приоритетни: Solar Wind Electrons Alphas and Protons (SWEAP) investigation - изслдване на протоните ,ектроните и йоните на хелия в състава на слънчевият вятър.; Wide-field Imager for Solar Probe Plus (WISPR) инструмент , който ще направи 3D изображения на слънчевата корона; the Fields Experiment - инструмент за пряки измервания на електромагнтните полета , радиационните излъчвания и ударните вълни в атмосферата на Слънцето; the Integrated Science Investigation of the Sun (ISIS) - изследване на атмосферата на Слънцето с помоща на масс спектрометър; the Heliospheric Origins with Solar Probe Plus - независима оценка на научната дейност на проекта.
[CyberSecurity]прочетена[590] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft