Радари на НАСА са открили изгубена лунна сонда

Радарните станции на НАСА са открили на орбита около Луната , загубената преди осем години индйска сонда 'Чандрая-1' , която откри първите следи на вода в тъмните кратери на Луната.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[15-03-2017] Радари на НАСА са открили изгубена лунна сонда
Радарните станции на НАСА са открили на орбита около Луната , загубената преди осем години индйска сонда 'Чандрая-1' , която откри първите следи на вода в тъмните кратери на Луната.

"Използвайки наземни радари , ние успяхме да локализираме сондата на НАСА LROи индийския апарат 'Чандраян-1' на лунна орбита. Да открием LRO бе достатъчно просто , тъй като ние знаехме къде да го търсим и постоянно работехме с навигаторите на мисията за уточнаване на неговата орбита. Търсенето на 'Чандраян-1' бе малко дедективско разследване, тъй като за последно от Земята с апарата бе осъществявана връзка през август 2009" е заявила Марина Брозович от Лабораторията по реактивно движение на НАСА в Пасадена.

Сондата 'Чандраян-1' стана първият проект на Индйската организация за космически изследвания (ISRO), който напусна пределите на орбитата на Земята и се отправи да изследва други обекти . Сондата бе изстреляна към Луната през октомври 2008. Апаратът работи около година , след което бе загубена връзката с него на 29 август 2009 , след серия проблеми с прегряване и излизане от строя на датчиците за положение.
Независимо от краткия срок на живот , 'Чандраян-1' успя да направи ред открития на Луната , успя да спусне на повърхноста апарата MIP за търсене на следи от вода в кратера Шеклтон на южния полюс на Луната, и да направи много снимки на повърхноста. Данните получени от 'Чандраян-1' , з първи път еднозначно показаха , че на Луната може да има запазени значителни запаси вода , което я прави по пригодна за колонизация и построяване на лунни бази.
Както разказва Брозович, учените и инженерите от НАСА отдавна работят над създаването на прибори и компютърни алгоритми , които биха могли да откриват изправни и неизправни спътници и други малки обекти на орбита около Земята или Луната. Сега в околностите на Земята и Луната има много космически боклук, тракеториите на които е необходимо да се знаят за да може безопасно да се изпращат астронавти, спътници и товари на МКС , Луната и на други мисии.
Брозович и нейният екип са решили да проверят наработките в това направление и да се опитат да намерят 'Чандраян-1'. Търсенето на индийскат сонда е било проблемно и поради крайно малките му размери - сондата е с размери около 1.5 на 1.5 . Освен това на Луната има множество гравитационни аномалии , които влият на орбитата на сондите и пречещи на локализацията от Земята.
В крайна сметка , учените от НАСА са се възползвали от това, че 'Чандраян-1' се движи по полярна орбита , прелитайки над полюсите на Луната. Наблюдавайки северия полюс на Луната в продължение на няколко дни , учените са забелязали , че примерно един път на два часа , над полюса на Луната прелита обект, сходен с размерите на 'Чадраян-1' .
Наблюдавайки за ' неиденфицирания обект ' в продължение на три месеца, специалистите от НАСА са потвърдили , че неговата орбита остава стабилна , и че с голяма вероятност това наистина е първата индийска лунна сонда. Разбира се , не е възможно сондата да бъде съживена , но подобни търсения и наблюдения на други космически апарати и луноходи наповърхноста на Луната , може да помогнат да се открият тайните за техните повреди или да се помогне на учените да се избегнат бъдещи неприятности с апаратите.
[www.lenta.ru]прочетена[862] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft