Китайската сонда 'Тяньвен-1' успешно кацна на Марс

Китайският апарат за изследване на Марс 'Тяньвен-1' направи успешно кацане . По информация от Китайското национално космическо упраление.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[15-05-2021] Китайската сонда 'Тяньвен-1' успешно кацна на Марс
Китайският апарат за изследване на Марс 'Тяньвен-1' направи успешно кацане . По информация от Китайското национално космическо упраление.

Както се казва в заявлението на ведомството , това е първият случай , когато китайски космически апарат реализира кацане на друга планета.
Модулът за кацане е достигнал повърхноста в 7:18 пекинско време ( 2:18 на 15 май наше време ) в южната част на равнината Утопия в сервеното полукълбо на Марс. Предполага се , че в тази част на планетата може на повърхноста да излизат подпочвени води. Екипа по управление на мисията е трябвало да чака над час , докато марсохода разтвори слънчевите си панели и изпрати сигнал към Земята за успешното кацане. Поради голямото разстояние между Марс и Земята около 320 млн км , забавянето на сигнала е около 17мин.

Процеса на кацане
Около 01:00 по пекинско време ( 20:00 на 14 май) сондата 'Тяньвен-1' , която бе на орбита около Марс е включила двигателите за започне кацането. След три часа , в района на 04:00 ( 23:00 ) е станало отделянето на модула за кацане от орбиталния модул.
Модулът за кацане , след три часа полет е навлязал в атмосферата на Марс на височина около 125км от повърхноста и е започнал сложният десетминутен етап по кацането. През това време , апаратът е трябвало да намали скороста си от 4.8км/с до 460м/с , след което е отворил спирачния парашут с площ около 200кв м. След намалянето на скороста до 100м/с , парашутът и външните защитни панели на корпуса са били изхвърлени , а след това се е включил спирачния ракетен двигател който е забавил скороста на снижаване до 0 .
На височина около 100м от Марс, апаратът е направил снимки на местноста и е избрал най-подходящия участък и е направил кацането.
Самото кацане е преминало в автоматичен режим , тъй като поради голямото забавяне на сигнала с апарата е невъзможно управляването от Земята. В близко време , марсохода , който е именуван в чест на бога на огъня - 'Чжунжун' , ще завърши проверката на системите си , ще слезе от платформата за кацане и ще започне своята изследователска дейност , която включва изследване на почвата , йоносферата и климата.

За мисията

Автоматичната междупланетна станция 'Тяньвен-1' бе изведена в космоса на 23 юли 2020 с помоща на РН 'Чанчжен-5' от космодрума Венчан. През февруари 2021 сондата достигна орбитата на Марс.
Общатата маса на междупланетната станция 'Тяньвен-1' достига пет тона , от които 1.3т - е масата на спускаемият апарт с марсохода, а масата на орбиталната станция е 3.7т.
Мисията 'Тяньвен-1' е снабдена с 13 научни прибора . В състава на орбиталния модул влиза камера със средно разрешениое ( до 100 м ) и камера с високо разрешение ( до 0.5м) , радара за подповърхностно изучване на тектоничния състава на почвата , спектометър за изследване на минералния състав на повърхноста , магнитометър за измерване на характеристиките на магнитното поле, анализатор на йоните и неутралните частици за виксация на слънчевия вятър и други показатели , анализатор на заредените частици.
Марсоходът достига височина 1.85м и е с маса 240кг, запланираната продължителност на работа на повърноста на Марс е 92 земни денонощия. В набора инструменти на марсхода влизат топографска камера с високо разрешение за получаване на изображения на повърхноста на планетата във формата 3D, мултиспектрална камера за изучаване на състава на почвата, анализатор на структурата на повърхноста с възможност за разпознаване на над 10 химически елемента , детектор на магнитното поле, а също така прибор за метеорологическиизмервания , който ще може да фиксира измененията на температурата от -120 до 50 градуса по Целзий , атмосферното налягане от 1 до 1000 паскала и сила на вятъра от 0 до 27м/с.
[ИтарТасс]прочетена[447] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft