Астрономите са открили 'избягала' от Юпитер луна

Астрофизиците са установили , че кометата 147P/Kushida-Muramatsuв продължение на 12 години е била спътник на газовия гигант Юпитер, след което е 'избягала'.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[15-09-2009] Астрономите са открили 'избягала' от Юпитер луна
Астрофизиците са установили , че кометата 147P/Kushida-Muramatsuв продължение на 12 години е била спътник на газовия гигант Юпитер, след което е 'избягала'.

Новите резултати показват, че Юпитер се обзавежда с временни луни по често от колкото се смяташе досега.Своите резултати учените ще изложат на Европейския конгрес по планетарни науки (European Planetary Science Congress 2009), а кракто изложение е пбликувано в Universe Today.
С помоща на компютърно моделиране , астрономите са успели да установят , че кометата 147P/Kushida-Muramatsu е била спътник на Юпитер в периода 1949-1961г. В рамките на изследването, астрофизиците са използвали свръхточни данни от наблюдението на кометата за последните 9 години. Тези данни са използвани за да се изчисли орбитата на 147P/Kushida-Muramatsu в миналото.

Тази комета е пета поред , известна на учените , временна луна. До неотдавна се предполагаше , че подобни временни спътници не се задържат на орбита около Юпитер повече от един оборот около гиганта. Новите резултати показват , че 147P/Kushida-Muramatsu е направила примерно два оборота около планетата. Това означава , че временните обекти може да са повече от колкото се смяташе досега.
Учените отбелязват, че кометата на Щумейкеров-Леви, която падна през 1994 на Юпитер, също така може да е била дълго време спътник на газовия гигант. Освен това неизвестното небесно тяло, което се сблъска с Юпитер също така може да е било от временните спътници.
[www.lenta.ru]прочетена[3112] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft