Нов играч на пазара за извеждане на орбита на мини спътници - Rocket Lab

Компанията Rocket Lab в рамките на първата бизнес мисия, успешно изведе в космоса 13 мини спътника за НАСА с помоща на РН Electron .

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[16-12-2018] Нов играч на пазара за извеждане на орбита на мини спътници - Rocket Lab
Компанията Rocket Lab в рамките на първата бизнес мисия, успешно изведе в космоса 13 мини спътника за НАСА с помоща на РН Electron .

Ракетата носител Electron на компанията Rocket Lab стартира от космодрума в Нова Зеландия на 16 декември 2018 и успешно изведе на орбита мини спътници по програмата на НАСА ELaNa-19.
53 мин след старта , всички спътници са се отделили от горната степен на ракетата и са заели планираните орбити на височина около 500км над Земята.
Тези малки спътници имат различни задачи. Например един от тях ще измерва радиацията в пояса на Van Allen, с което ще помогне на изследователите да оценят ефектите от радиацията на бъдещи пилотирани мисии. Друг от спътниците ще демонстрира ефективноста от 3D-разпечатана ръка манипулатор, а други от спътниците ще тестват слънчеви платна, това са заявили от компанията Rocket Lab.
Базираната в Калифорния Rocket Lab прави сериозна заявка за дял от пазара за извеждане в космоса на мини спътници. С помоща на ракетата носител Electron , която е 17 метра висока , и може да извежда на орбита до 227кг и изстрелването струва само 5млн долара за мисия. (за ELaNa-19 мисията общата маса на спътниците е била 78кг )
ELaNa-19 е част от програма на НАСА за изстрелване на нано спъутници с научна и изследователска цел , за да развива интереса на младите хора към науката , технологиите и математиката. Тази мисия е първи път когато мини спътниците са изведени самостоятелно, а не като съпътстваш товар при по голяма мисия.
От Rocket Lab са обявили , че мисията ELaNa-19 е първи техен официален бизнес старт.
До тук Rocket Lab има още два успешни старта , които обаче бяха класифицирани като 'Просто Тест' и 'Все още тестваме' които се проведоха съответно през май 2017 и януари 2018.
От Rocket Lab са заявили , че не всички стартове ще бъдат провеждани от Нова Зеландия. През следващата година е планирано да има стартове и от щата Вирджиния Mid-Atlantic Regional Spaceport.
Днешният старт първоначално бе планиран за 12 дек , но поради метео условия бе отложен .
прочетена[108] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft