Създаденият от Русия анголски спътник се намира в неконтролиран дрейф

По информация от 'Известия' , създаденият и изведен в космоса от Русия първи анголски спътник AngoSat-1, неконтролируемо се движи в пространството.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[16-01-2018] Създаденият от Русия анголски спътник се намира в неконтролиран дрейф
По информация от 'Известия' , създаденият и изведен в космоса от Русия първи анголски спътник AngoSat-1, неконтролируемо се движи в пространството.

AngoSat-1 трябваше да се премести от позиция 55 градуса източна дължина в точка на стоене над Луанда , столица на Ангола, 13 градуса източна дължина. Но на 9 янури 2018, космическият апарат е подминал тази точка , без да включва двигателите за спиране по командите от Земята. В момента , спътникът се движи със скорост 3 градуса за денонощие. През февруари , космическият апарат ще излее от пределите на зоната на видимост на ЦУП и връзката с него ще бъде загубена до пролета.
"Той наистина е в неуправляем полет , явно поради проблеми в системите за електрозахранване. В зоната на радиовидимост , той ще навлезе през април. За да може към това време да има поне някакво захранване , ние принудително изключихме всички системи потребяващи електроенергия." това е казал ген директора на корпорацията 'Енергия' Владимир Солнцев.
Апаратурата за регулиране на системите за електрозахранване на космическият апарат е създадена от московската компания 'Авиационна електроника и комуникационни системи". Полезния товар на спътника е предоставен от европейската корпорация Airbus. За окончателното сглабяне на AngoSat-1 на собствена платформа отговаря 'Енергия'
"Ние за първи път използваме система за електро захранване на три нива. За първи път е реализирана система за захранване на 28, 50 и 100 волта. Руската апаратура работи на 28 волта, а европейскта на 100 и 50 волта. Ние бяхме принудени да приемем такова техническо решение , за да съвместим апаратурата от различни производители" е отбелязал Солнцев.
В момета се разследването на причините за проблема се провежда от група специалисти с ръководител генералния конструктор на КА Игор Фролов. На 15 януари 2018 , специалистите са взели решение за превключване на спътника в режим на ниско енергопотребление.
Научния ръководител на Института за космическа политика Иван Моисеев предполага, че ако връзката с AngoSat-1 не се възстанови , то корпорация 'Енергия' със средствата от застраховката ще произведе още един спътник за Ангола.
[www.lenta.ru]прочетена[121] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft