От НАСА са озвучили първи конкретни планове за построяване на станция около Луната

Орбиталната лунна станция Deep Space Gateway ще бъде предназначена не само за провеждане на опити на орбита около Луната, но и за провеждане на експедиции на нейната повърхност. По информация от Space.com .

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[16-03-2018] От НАСА са озвучили първи конкретни планове за построяване на станция около Луната
Орбиталната лунна станция Deep Space Gateway ще бъде предназначена не само за провеждане на опити на орбита около Луната, но и за провеждане на експедиции на нейната повърхност. По информация от Space.com .

"Независимо от това , че DSG ще бъде много по малка по размери от МКС , и едва ли ще бъде постоянно обитаема, лунната станция ще предоставя на у чените не помалко възможности от МКС. Както са разказали учените , станцията ще се върти по интересна орбита , която ще позволява да се управляват роботи на Луната или да се реализират експедиции на нейната повървхност." е заявил Бен Басси, главен учен от Директората по полети на човека в космоса в щаб квартирата на НАСА.
Първите слухове за постройка на 'сестра на МКС ' на орбита около Луната се появиха през 2016, когато бе проведена закрита среща на Международната група по разработка на космическ кораби ISCWG. В нейните рамки , преставители на петте космически държави обсъждат международните планове за освояване на космоса и това , накъде ще се движе човечеството след извеждане на МКС от експлоатация през средата на 2020 те години.
Тези слухове бяха потвърдени от представители на Роскосмос и НАСА през септември 2017 на международния астрономически конгрес, където те заявиха , че страните са се договорили за започването на процес на постройка на орбитална станция , която да служи за изучаване на Луната , 'врата в далечния космос' . строителството на тази база , трябва да започне през 2022, когато нкъм Луната ще бъдат изпратени първите модулу на бъдещата станция в рамките на третета експедиция от програмата Орион.
Русия в лицето на 'Роскосмос' ще разработи ключов елемент от станцията - шлюзов модул , който ще се използва за излзиания в открития космос и заедно с него ще бъдат изпратени голямо количество запаси за първаат експедиция на станцията. Модулът ще бъде изпратен или на борда на един от 'Орион' те , или ще бъде изведен на орбита ( но без запасите ) с помоща на новата руска ракета носител Ангара-5.
В края на февруари и началото на март, в НАСА бе проведена първата среща на учените , в рамките на която водещи планетолози , астробилози и астрономи от целия свят са разказали пред чиновниците от НАСА , за това , какво ще е ролята на DSG в дудещите научни изследвания.
Тези обсъждания , както е отбелязал Басси , са накарали НАСА да обърне повече внимание на потенциалната научна част на мисията и да се замисли за използването на DSG в качеството на платформа за изучаване на повърхноста на Луната , а не само за орбитални експерименти, както се планираше първоначално.
Тази идея , може да се реализира , ако DSG се върти около Луната по особенна разтеглен орбита, близкия край на която почти ще 'докосва' повърхноста на Луната , а далечния ще се намира на голямо разстояние в открития космос.
Подобна траектория на движение на станцията позволява не само да се реализират лесни кацания на повърхноста на Луната , но и да се ликвидира една от главните проблеми за ЦУП на Земята - на подобна орбита , DSG крайно рядко ще попада в сянка и връзката с нея ще е почти непрекъната.
Освен експерименти на Луната, експедициите на станцията може да се изпозлват за провеждане на наблюдение на Земята и построяване на нови космически телескопи , част от които може да е разположена в лунни кратери , където Слънцето не огрява. Аналогични планове се разработват и от ЕКА.

прочетена[664] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft