НАСА проведе успешно изпитание на нов йонен двигател

Специалисти от НАСА са изпитали нов двигател Х-3, разработен от изследователи от Мичиганския университет. Устройствтото е победило няколко рекорди , в това число е достигнало максимална на този момент мощност , тяга и работен ток.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[16-10-2017] НАСА проведе успешно изпитание на нов йонен двигател
Специалисти от НАСА са изпитали нов двигател Х-3, разработен от изследователи от Мичиганския университет. Устройствтото е победило няколко рекорди , в това число е достигнало максимална на този момент мощност , тяга и работен ток.

Х-3 се отнася към двигателите , работещи на ефекта на Хол, който възниква при въздействието на магнитно поле на движещи се заредени частици , например йони на газа ксеон. Йоните се отклоняват от своята траектория , поради което възниква друг ток , перпендикулярен на оснвното направление. Това създава допълнителна тяга и позволява да се достигне високо значение на разхода на работното тяло, т.е. йонизирания газ. В това се крие преимущестото на Х-3 пред другите йони двигатели.
Новия двиагтел е триканален , т.е. има три канала за изтичане на плазмата . Такава технология позволява на Х-3 да бъде по компактен , от обиковенните йонии двигатели , макар да тежи около 220кг. Неговата работа се осигурява пт електрическата силова установка XR-100, разработена от компанията Aerojet Rocketdyne.
В рамките на изпитанието , устройството е било поместено в специална вакуммна камера . По думи на ръководителя на проекта Алек Галлимор, успешно е достигната мощност над 100 киловата( при другите йонни двигатели които работят по ефекта на Хол , този показател е 4.5 киловата) , реактивната тяга е била равна на рекордните 5.4 нютона.
Основно преимущество на йоните двигатели е високият относителен импулс, който е примерно 40км в сек , докато при ракетите с гориво тази характеристика е равна на 5км в сек. В резултат на това за достигане на високи скорости се разходва много по-малко гориво , от колкото при химическите двигатели. Но тягата която дават йоните двигатели е много малка от порядъка на 100 милинютона, поради това йонните двигатели дълго се засилват , освен това не са способни да преодолеят гравитационнното притегляне на Земята.
През следващата година специалистите ще продължат изпитанията на Х-3. Планира се да се тества този двигател на пълна мощност в продължение на 100часа. За целта ще бъде разработена специална магнитна екранираща система , която ще защити стените на надвигателя от нагрятата плазма.
[www.lenta.ru]прочетена[125] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft