Европа ще се откаже от руските ракети 'Съюз-СТ-Б'

Спътниците от европейската навигационна система Galileo повече няма да се извеждат в космоса с руските ракети 'Съюз-СТ-Б'. Следващите стартове са запланирани изключително на носители Ариана-5 и Ариана-6, по информация от Space News.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[16-09-2017] Европа ще се откаже от руските ракети 'Съюз-СТ-Б'
Спътниците от европейската навигационна система Galileo повече няма да се извеждат в космоса с руските ракети 'Съюз-СТ-Б'. Следващите стартове са запланирани изключително на носители Ариана-5 и Ариана-6, по информация от Space News.

Договорът между поръчителите (ЕС и ЕКА ) и изпълнителите ( европейската компания Arianespace) предвижда два старта на Ариана-6 в края на 2020 и средата на 2021. Облекчената версия на новият носител ще изведе по два спътника Galileo.
Arianespace разглежда 'Съюз-СТ-Б' като резервно средство за извеждане , като по този начин , компанията реализира стратегия по отказ от използването на руските ракети.
В момента на орбита се намират 18 спътника от европейската глобална навигационна система Galileo. От тях първите 14 са извеждани с помоща на руски носители , последните четири - с европейската Ариана-5. Този носител за един старт извежда по четири Galileo, а 'Съюз-СТ-Б' по два. В бъдеще за извеждане на спътници Galileo , включително през 2017 и 2018 , се планира да се използва изключително европейски носители.
Ракетата Ариана-6 трябва да дойде на смяна на Ариана-5, като първият старт е запланиран за 2020г.
Носителите 'Съюз-СТ-Б' са адаприрани за стартове от космодрума Куру , и са версия на ракетите 'Съюз-ФГ' , които се използват в момента за пилотираните мисии към МКС. От октомври 2011 до май 2017 от Куру са изстреляни 17 руски носители.
Arianespace - една от най-старите в света компании , които реализират изстрелване на космически спътници в космоса . Фирмата е създадена при подръжката на 21 акционера и ЕКА. През 2016 Arianespace зае 60 % от световния пазар на извеждане на апарати на геостационарна орбита, и стана лидер в този сегмент.
В парка на Arianespace има тежки ракети Ариана-5, средни 'Съюз-СТ-Б' и леки Вега. Освен постепенното отказване от руските 'Съюз-СТ-Б', компанията също така планира да се избави от украинските части за Вега.
[www.lenta.ru]прочетена[85] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft