Trace Gas Orbiter за първи път засече зелено сияние над Марс.

Космическия апарат Trace Gas Orbiter за първи път направи снимки на зелено сияние , което се получава от атмоните на кислорода в атмосферата на Марс. Съществуването на този ефект бе предсказан преди над 40 г. Резултатите от изследването на учените са публикувани в списание Nature Astronomy.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[17-06-2020] Trace Gas Orbiter за първи път засече зелено сияние над Марс.
Космическия апарат Trace Gas Orbiter за първи път направи снимки на зелено сияние , което се получава от атмоните на кислорода в атмосферата на Марс. Съществуването на този ефект бе предсказан преди над 40 г. Резултатите от изследването на учените са публикувани в списание Nature Astronomy.

"Характерния зелен цвят на полярните сияния е свързан с излъчвания от атомите на кислорода. Те също така отговаря за слабото светене , което се получава в атмосферата на Земята на височина на 90км височина. Ние за първи път открихме подобно сияние на друга планета" се казва в изследването .
Даже в най-тъмните часове на денонощието нощното небе на Земята не става черно като въглен поради факта , чеатмосферата на Земята постоянно свети. Това светене възниква поради химически реакции между нейните молекули , космическите лъчи , които преминават през горните слоеве, а също така от множество други процеси.
Това явление , още в средата на XIX век бе открит от шведския учен Андерс Ангстрем и от тогава се изследва от физици и астрономи. Този ефект в частност може лесно да се забележи на снимки на Земята направени от МКС - това е тънка зелена ивица , която отделя нашата планета от космоса.
Още в миналото столетие , учените са изяснили , че зелено синият цвят на това светене е свързан с твао , че значителна част от него се изработва от атомите на кислорода в атмосферата. В края на 1970 американските планетолози са предположили , че аналогично светене трябва да се наблюдава и в атмосферата на Марс , но до сега астрономите нямаха преки доказателства за това.
Съвсем неотдавна с тази задача се справи инструмента NOMAD, който е установен на космическия апарат Trace Gas Orbiter (TGO). Тази сонда е съвместен Руско - Европейски проект в рамките на мисията 'ЕкзоМарс' . NOMAD може много точно да измерва спектъра на атмосферата на Марс тогава ,когато навлиза в сянката на планетата и гледа на това , как светлината от Слънцето 'пронизва' атмосферата.
Първоначално тази прибор бе предназначен за наблюдаване на следи от метан и др редки газове в атмосферата на Марс. Но учените под ръководството на професора Жан Клод Жерар от Лъежкия университет (Белгия ) са изяснили , че уреда може да бъде адаптиран за търсене на сияния в атмосферата на Марс.
За целта , учените са обърнали TGO така , че при сближаване с планетата апратът се е движел по отношение на Марс под такъв ъгъл , който да имитира прелитане на аналог на МКС над повърхноста. Благодарение на това , учените са узследвали спектъра на горните слоеве на атмосферата на Марс и са се опитали да намерят в нея следи от тези типове йони на кислорода , които правят зеленото светене на Земята.
Общо Жерар и неговия екип са провели търсенето в продължение на половин година и 24 прелитания на TGO над повърхноста на Марс. Както е показал анализа на данните , по време на всички прелитания без две от тях , NOMAD е засякъл ясен сигнал от атомите на кислорода, който прави атмосферното светене.
Тези атими , според учените , са концентрирани н височини 80 и 120 км над повърхноста на Марс. Според учените , това светене и самият кислород са възникнали в резултат на разпадане на молекулите СО2 под въздействието на ултравиолетовата светлина от Слънцето . Като цяло , силата на светенето и др негови свойства напълно съвпадат с теоретичните предсказвания от пред 40г.
"Наблюдението на Марс напълно съответства на теорията от преди 40 г, но резултиращото свете е по силно от неговия аналог в атмосферата на Земята, където разликата между оптическото и ултравиолетовото светене е два пъти по ниско. Това говори , че ние все още не разбираме до край , как се държат атомите на кислорода , което е крайно важно в контекста по изучаването на квантовата и атомната физика." е казал в заключение професор Жерар .
[ИтарТасс]прочетена[115] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft