Руският товарен КК 'Прогрес' остава най-изостанал

РКК 'Енергия' е замразила разработката на транспортен товарен космически кораб с повишена товароподемност , по информация от РИА Новости

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[17-05-2018] Руският товарен КК 'Прогрес' остава най-изостанал
РКК 'Енергия' е замразила разработката на транспортен товарен космически кораб с повишена товароподемност , по информация от РИА Новости

"Ескизния проект е бил приет, но по нататъчно развитие не се е получило. Оказало се , че стойноста на новия кораб ще бъде три пъти по голяма от тази на произвеждания сег 'Прогресс' , а вероятностите за откази на новия кораб ще са много по високи от колкото на проверената и изпитана техника. Поради тази причина е било взето решение да се замразят дейностите на етап ескизно проектиране" е разказал за РИА Новости , източник от ракетно космическия отрасъл.
В доклада на "Енергия' за първите 3 месеца на 2018 се отбелязва, че ескизния проект за ТКК е представен преди половин година , но "решението за по нататъчна разработка на този кораб не е взето"
Разработката на новия кораб товарен кораб 'Енергия' започна през 2016г.
Новият ТКК се планираше да бъде извеждан с помоща на РН 'Съюз 2.1б' , способна да извежда на орбита с 900 кг повече . През октомври 2017 , директорът на корпорацията Владимир Солцев е заявил , че ескизния проект е приет от поръчителя (Роскосмос )
Първоначално от 'Енергия' предполагаха , че преминаването на новия ТКК ще позволи да се намали количеството стартове на товарни кораби към МКС и да се намали стойноста на доставяните товари на орбита. Също така новият кораб трябваше да носи повече гориво , което се планираше да се използва за сваляне от орбита на МКС.
В момента Русия изпраща към МКС тоаврни кораби 'Прогрес' способни да возят до 2.6т полезни товари. По маса на доставяните товари , руските кораби отстъпват на американските 'Лебед' ( до 3.5т ) и Дракон ( до 6 тона ) , а също така на японския Kounotori ( до 6.2 т ) . Освен това 'Дракон' е единствения товарен кораб , който може да връща на Земята полезни товари ( до 3.5т ) .
През януари 2017 от 'Енергия' са заявили за дейности по създаването на базата на пилотираният 'Съюз' - на възвращаем товарен КК , който ще може да доставя на орбита не по малко от 3.4 тона и да връща на Земята до 0.5т полезни товари.
[www.lenta.ru]прочетена[115] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft