Русия смята да използва ракети 'Топол' за извеждане на спътници.

В Русия са се върнали към разглеждане на проекта за използване на междуконтиненталните балистически ракети РС-12М 'Топол' за извеждане на орбита на космически спътици.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[17-05-2018] Русия смята да използва ракети 'Топол' за извеждане на спътници.
В Русия са се върнали към разглеждане на проекта за използване на междуконтиненталните балистически ракети РС-12М 'Топол' за извеждане на орбита на космически спътици.

"В ракетно космическия отрасъл са се върнали към разглеждане на проекта по конверсионно използване на извежданите от експлоатация междуконтинентални балистически ракети 'Топол' с цел тяхното използване в космическата програма - създаване на тяхна основа на леки ракети носители" е разказал източник от военно космическия отрасъл пред РИА Новости.
Министерството на отбраната на Русия е запоанало замяна на 'Топол' с по съвременните 'Ярс' , и специалистите са предложили да не се унищожават старите ракети а след минимални промени да се използват за космически стартове. При това се планира да бъде запазена възможноста за старт от мобилни платформи , което позволява широк диапазон за градуса на орбита.
Според данни от открити източници , на въоръжение в момента има около 70 ракети 'Топол'
На 15 май стана известно , че Министерството на отбраната на Русия е съкратило двойно планираните стартове за 'Топол' за 2018-2019, до три от седем . В близките години ще се изпълняват само единични стартове на РС-12М за подоготовка на личния състав на ракетните войски и за потвърждаване на стабилните характеристики на ракетите , които са с удължен срок на експлоатация.
Стратегическия ракетен комплекс РТ-2ПМ 'Топол' е твърдогоривна тристепенна ракета 15Ж58 и е приет на въоръжение през 1988. Ракетата има стартова маса 45т и е способна да носи около 1тон боен товар на разстояние 11хил км. Стандарния товар на ракетата 15Ж58 е ядрена бойна глава с мощност 550 кт.
[РИА Новости]прочетена[89] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft