Китайският марсоход за три месеца е изминал по повърхноста на Марс почти 900метра

Китайският марсоход 'Чжужун' за три месеца е изминал 889м по повърхноста на Марс. Това са съобщили по Централната телевизия на КНР.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[18-08-2021] Китайският марсоход за три месеца е изминал по повърхноста на Марс почти 900метра
Китайският марсоход 'Чжужун' за три месеца е изминал 889м по повърхноста на Марс. Това са съобщили по Централната телевизия на КНР.

'Чжужун' заедно с междупланетната сатнция 'Тянвен-1' достигна Марс на 15 май таази година. До 15 август , марсохода е прекарал 90 марсиански денонощия ( с продължителност около 24ч 40мин ) . Движейки се по повърхноста на планетата , апаратът е събрал 10ГБ данни за околната среда.
Навигационната камера на марсохода фиксира данни за местноста и релефа на планетата. Апаратът има радар , който изучава структурата на повърхностния слой почва и изследва наличието на подпочвен лед. Освен това 'Чжужун' е оборудван с метеорологически измервателни прибори и получава данни за температурата, налягането , скороста и направлението на вятъра , а също така и др. данни , които се използват за изследване на физическите характеристики на атмосферата на Марс.
В момента марсохода се намира в добро състояние и има достатъчен запас енергия. Апаратът ще продължи своето движение в направление към южната част на марсианската равнина Утопуя, където предположително е бил края на древно море и начало на сушата.
Автоматичната междупланетна станция 'Тянвен-1' на 15 май 2021 направи успешно кацане на Марс. На 22 май 'Чжужун' се спусна от платформата и започна изучаване на почвата, йоносферата и климата.
Станцията 'Тянвен-1' бе изведена в космоса на 23 юли 2020г с помоща на РН 'Чанчжен-5' от космодрума Венчан. През февруари станцията достигна орбитата на Марс.
[ИтарТасс]прочетена[204] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft