Астрономи са открили първа екзопланета с 'вертикална' орбита

Планетолози са открили в съзвездие Лъв необичайна планета с размерите на Нептун , която по форма наподобява комета и се върти по орбита испоренда на оста на въртене на самата зезда , почти необяснима от гледна точка на законите на астрономията, по статия публикувана в списание Nature.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[19-12-2017] Астрономи са открили първа екзопланета с 'вертикална' орбита
Планетолози са открили в съзвездие Лъв необичайна планета с размерите на Нептун , която по форма наподобява комета и се върти по орбита испоренда на оста на въртене на самата зезда , почти необяснима от гледна точка на законите на астрономията, по статия публикувана в списание Nature.

"На тази планета действат мног мощни приливни сили - тя се намира много близо до звездата .. на около 33 пъти по близо от колкото е отдалечена Земята от Слънцето. Отчитайки , че звездуте червени джуджета живеят много дълго , тези сили трябваше отдавана да 'поправят' орбитата на планетата и да я направят кръгова, което в реалност не е станало. " е завил Винсан Бурие от университета в Женева.
Тази планета GJ 436b, , представлява едър газов гигант по размери съпоставим с Нептун. Планетаат е открита още през 2004г от груапа американски астрономи по колебанията в скороста на движението на звездата по небосвода. GJ 436b, се върти около червенното джудже Gliese 436, чиято маса е 0.41 от масата на нашето Слънце, а радиуса е 0.42 от радиуса на Слънцето.
Още преди три години планетолозите са забелязали странни колебания в инфрачервеното излъчване на Gliese 436 , освен тези които са предизвикани от предиодичното преминаване на 'горещия нептун' по диска на светилото. Открилите този феномен астрономи са решили , че това е свидетелсвто за наличието на още един обект , с много по малки размери и са заявили за откриването на малка замеподобна планета.
През миналата година учените са открили ,че втора планета по скоро не съществува , и че аномалиите са предизвикани от гиганстка газова опашка , която е изтръгната от атмосферата на GJ 436b, от нейната звезда , в момента на максимално сближаване и изригване на звездата.
Това откритие е обяснило много , но не всичко в поведението на планетата., което е заставило астрономите да проведата допълнителнио наблюдения през март и април миналата година.
Използвайки инструмента HARPS, проследявайки даже най малките изменения в спектъра на светилото , свързани с гравитационното взаимодействие с планетите , учените са забелязали нещо необичайно - всички събрани данни указват на това ,че планетаа се движи под ъгъл 80-90 градуса по отношение на екватора на Gliese 436. С други думи GJ 436b, се върти около звездата практически по 'вертикална' и много разтеглена орбита , която не преминава по екватора на звездата а по линии между нейните полюси.
Подобни наблюдения силно са изненадали учените - възраста на Gliese 436 съдейки по скороста на въртене е като минимум 4 милиарда години , което говори , че не е реално планетите да са възникнали неотдавна .
Подобни полярни орбити на планети, от своя страна , не са стабилни по определение , и притеглянето на светилото , отдавна би трябвало да закръглят траекторията на движение на GJ 436b и да я застави да се премести на 'нормална' екваториална орбита.
Според моделирането на учените , в системата Gliese 436 трябва да има друга планета гигант , която по особен начин въздейства на GJ 436b заставяки я да се преселва от екваториална на полярна орбита и обратно на всеки няколко стотин милиона години . Подобни орбитални пируети са принудили GJ 436b да се приближи на опасно близко разстояние до светилото и да загуби част от атмосферата си.
Тази друга планета гигант , ако съществува , се намира на достатъчно голямо разстояние от звездта - една годна на нея може да продължава стотици дни , а не 2.5 дни както е на GJ 436b, и поради това ,учените засега не може да я открият. Както се надяват планетолозите , новото поколение спектрографи , които ще са способни да улавят следи от гравитационното взаимодействие между звездите и планетите , ще помогнат да се провери тази хипотеза.
[РИА Новости]прочетена[141] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft