Марсианската радиация не е смъртоносна за хората

Съдейки по данните , предадени от марсохода Curiosity, нивата на радиация на Марс примерно съответстват на тези показатели , които се наблюдават на околоземна орбита , в частност на МКС.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[19-11-2012] Марсианската радиация не е смъртоносна за хората
Съдейки по данните , предадени от марсохода Curiosity, нивата на радиация на Марс примерно съответстват на тези показатели , които се наблюдават на околоземна орбита , в частност на МКС.

Следвателно , бъдещите колонизатори на Марс , не трябва да имат съществени проблеми с радиационното излъчване при работа на Марс и за половингодишна мисия те ще получат такъвобем радиация като на МКС.
От НАСА са направили подобни изводи , на основание на първите изследвания на повърхноста на Марс. Както са разказали в американското космическо агентство , маросхода Curiosity е първият апарат , който в реално време измерва радиационния фон на повърхноста на Марс, намирайки се в същите условия в каквито биха били бъдещи космонавти . При всички случаи , от НАСА констатират , че да се остане за цял живот на Марс би било проблематично , тъй като радиационният фон се отличава от земния и това може да доведе до лъчеви заболявания. Но да се работи на сменни по 5-6 месеца е напълно реално.
"Напълно точно може да се твърди , че астронавтите могат да живеят в условията на съвременен Марс " казва Дон Хаслер , изследовател от Юго-западния научно изследователският института в щата Колорадо.
Хаслер е старши научен специалист по проекта Curiosity RAD (Radiation Assessment Detector), в рамките на който марсохода провежда мониторинг на радиационният фон на Марс и се опитва да определи неговите изменения в динамика. Освен това , учените се опитват да разберат , в коя част на Марс излъчването е по малко активно и стабилно , за да може в бъдеще тази информация да бъде използвана при бъдещи пилотирани полети .
Хаслер е разказал , че неговият екип се занимава със съпоставяне на радиационният фон на МКС и на Марс. Учените говорят , че поради плътната земна атмосфера , радиационният фон на Земята е по спокоен и стабилен, а на Марс по съществено влияние оказват космическата радиация. От НАСА казват , че на Марс радиацията има два пъти по малък фон от колкото в космоса , тъй като по време на полета, капсуалта на Curiosity също е записвала нивата на космическта радиация по траекторията Земята- Марс.
'Атмосферата на Марс - това е около 1% от земната атмосфера, следователно , този тънък марсиански слой не може да осигури надеждна защита от слънчевото излъчване и космическите частици.На нас предстои да разберем , какво е положението на Марс с всекидневното облъчване и как най-добре да се защитим от него" е казал ученият.
По негови думи , както на Земята , така и на Марс , радиационният фон в продължение на денонощие се колебае 5-6% , но за разлика от земните колебания на радиацията , на Марс основна причина за това е дебелината на атмосферата , която често варира.
От НАСА казват , че към края на декември ведомството ще получи по цялостна картина за радиацията на Марс. " С всеки изминал ден , ние получаваме все повече данни . Вече имаме данни , как марсианската радиация е свързана със слънчевите изригвания. В бъдеще тези сведения ще бъдат систематизирани" е казал Хаслер.
[CyberSecurity]прочетена[550] коментари[2]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft