Към 2022 , Китай ще изведе на орбита четири спътника за осветяване на Земята.

Китай планира към 2022 да изведе на орбита четири спътника 'Изкуствена Луна' (Renzao Yueliang) за осветяване на земната порвърхност през ноща посредством на отразяване на слънчеви лъчи . Според специалистите тази светлина ще е 8 пъти по ярка от лунната. Първият обект от този тип е планирано да бъде изведен на орбита през 2020г.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[19-10-2018] Към 2022 , Китай ще изведе на орбита четири спътника за осветяване на Земята.
Китай планира към 2022 да изведе на орбита четири спътника 'Изкуствена Луна' (Renzao Yueliang) за осветяване на земната порвърхност през ноща посредством на отразяване на слънчеви лъчи . Според специалистите тази светлина ще е 8 пъти по ярка от лунната. Първият обект от този тип е планирано да бъде изведен на орбита през 2020г.

"Китай планира да изведе 'Изкуствена Луна' на орбита над град Ченду (провинция Сичан , Югозападен Китай ) от космодрума Сичан към 2020г. " се казва във вестник China Daily. "Ако стартът бъде успешн , още три такива обекти ще бъдат изведени на орбита през 2022г" по думи на директора на Научната асоциациа на новия район Тянфу в град Ченду - У Чунфен , който ръководи проекта.
"Изкусветна Луна " е спътник за осветяване в допълнение на осветяването от Луната през ноща , по оценки на специалисти , осветяването от спътника ще е осем пъти по ярко. Тези характеристики може да бъдат постигнати благодарение на това ,че спътника ще се намира на височина 500км от Земята, което е много по близо от 380 хил км до Луната " е добавл ученият.
По негови думи , спътникът няма да може да замени напълно дневната светлина - интензивноста на отразяваните слънчевите лъчи ще бъде около 20% от обикновенното нощно осветяване на града. Както е отбелязал У Чунфен , мястото за осветяване и яркоста на лъча ще може да се изменя с точност до няколко десетки метра . Както е отбелязал ръководителя на проекта , при осветяване на градски терен с площ 50кв км , спътника ще позволи да се икономиса от електричество 1.2 милиада юани ( около 174 млн долара ) годишно.
Той също така е отбелязал , че "Изкуствена Луна" може да се използва за осветяване на зони на стихийни бедствия при прекъсване на електрозахранването , което ще помага на спасителните операции . От друга страна , в случай на необходимост подобно нощно осветление може да се изключва като се коректира разположението на отражателите.
"Първата 'Луна' до голяма степен ще бъде експериментален образец, но другите три през 2022 ще бъдат пълноценни проекти с голям муниципален и бизнес потенциал" е казал У Чунфен. По негови думи , три такива спътника в случай на необходимост ще може 24 часа в денонощие по ред осветявайки избран участък от повърхноста с площ от 3.6-до 6.4 хил кв км , тъй като те няма да се намират винаги в най-изгодна позиция за отразяване на слънчевите лъчи.

Както е отбелязал ученият, някои специалисти са се изказали против проекта поради опасения , че подобно нощно осветяавне може да доведе до вредни за хората и животните физиологически последствия , нарушаване на метаболическите процеси и съня. "Ние ще проведем нашите изпитания в ненаселени места , за да може нашите лъчи да не оказват влияние на хора или наземно оборудване за наблюдение на космоса. По време на работата на спътника , хората ще може да виждат в небето само ярка звезда , а не гигантска Луна , както някои си го представят" е пояснил той.
В същото време е възможно облачност и други атмосферни явления да снижават интензивноста на подобни осветявания от изкуствени спътници. Освен това , проекта все още има нужда от научна и бизнес доработка.

През 90те в Русия се провеждаше аналогичен експеримент с отразяване на слънчеви лучу от космоса за осветяване на земната повърхност в рамките на програмата 'Знаме' . През 1992 от Байконур е изведен товарения КК 'Прогрес М-15' с 20 метрово слънчево платно на борда. На орбита кораба се скачи със станцията Мир и нейния екипаж установи на борда на товарния кораб агрегат за разгъване на отражателя. След което 'Прогрес' е разкачен от станцията и след няколко маневри , на 4 февруари 1993 успешно е разгънал слънчевото платно , което отразявайки слънчевите лучи е направило на земната повърхност ярко петно с размер 8 км и интензивност екивалентно на пълна Луна.
През 1999 в рамките на проекта 'Знаме 2.5' товарния КК 'Прогрес М-40' изведе на орбита слънчево огледало с диаметър 25м. Неговата планирана яркост трябваше да бъде десет пъти интензивноста на пълна Луна. Но в процеса на разкриване на огледалото е възникнал проблем . След инцидента проекта е бил прекратен.
[ИтарТасс]прочетена[138] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft